Teroristi ili borci za slobodu: Na današnji dan pre 21 godinu formirana OVPMB

Bujanovac, 26. januar 2021. – Na današnji dan 2000. godine, u bujanovačkom selu Dobrosin formirana je ilegalna  Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), za Srbe teroristička a za Albance oslobodilačka vojna formacija. Ubistvom trojice policajaca kod Dobrosina u noći između 20. i 21. novembra te godine zvanično je počeo sukob između državnih snaga bezbednosti i naoružanih Albanaca okupljenih u OVPMB.

Prema svedočenju učesnika, tog 26. januara 2000. se na jednoj ledinu u Dobrosinu, koji se nalazi na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom, okupilo oko 200 naoružanih, uglavnom mlađih ljudi, obučenih u crne uniforme, sa crveno-crno-žutim oznakama OVPMB na kapama.

Neposredni povod za formiranje OVPMB bila je akcija srpske policije u okolini Dobrosina, u kojoj su ubijena dvojica meštana.

Srpski izvori su sutradan saopštili da su „ubijena dvojica terorista iz sela Dobrosin“, a albanski da su „srpske policijske snage ubile braću Isu i Šaipa Šaćirija, dobre i čestite ljude, dok su svojoj kući, traktorom, dovozili drva iz šume“.

U prepodnevnim satima 25. januara, na izlazu iz šume pored sela, na putu koji vodi prema selu Lučane, srpska policija je ubila meštane iz Dobrosina, braću Isu i Šaipa Šaćiria. To je kod nas izazvalo gnev, tako da smo reagovali formiranjem vojske, jer smo taj čin već bili dogovorili i pripremili“, govorio je pokojni Jonuz Musliju, politički komesar OVPMB, koji će kasnije u nekoliko mandata biti predsednik SO Bujanovac,

Vest o formiranju OVPMB srpskim medijima je, početkom februara u bujanovačkom Press centru, saopštio Riza Halimi, tadašnji predsednik Skupštine opštine Preševo.

Bio sam na sahrani braće Ise i Šaipa Šaćiri u selu Dobrosin. Oni su sahranjeni uz prisustvo jedne vojne formacije koja se zove Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca. U stroju je bilo oko 150 mladića u crnim uniformama, sa oružjem“, rekao je tada Halimi.

Ova paravojna formacija je rasformirana posle 17 meseci – 31. maja 2001. godine, a već sutradan, 1. juna okončan je sukob srpskih Združenih snaga bezbednosti (vojske i policije) sa albanskim ekstremistima okupljenim u OVPMB.

OVPMB je rasformirana i položila oružje na osnovu Izjave o demilitarizaciji koju albanska strana naziva „Končuljski sporazum“ i na koji se i danas često poziva.

Englesku varijantu Izjave, u selu Končulj kod Bujanovca, u ime OVPMB, 20. maja 2001. godine potpisali su komandant Šefćet Musliu, njegov zamenik Mustafa Šaćiri i šef albanskog pregovaračkog tima Ridvan Ćazimi (komandant Leši).

U ime međunarodnih snaga potpis na Izjavu o demilitarizaciji, u svojstvu svedoka, stavio je kanadski diplomata Šon Saliven, šef Kancelarije NATO u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *