Biserka Jović povodom Dana škole: Tekovine Svetog Save u digitalnom dobu

Bujanovac, 27. januar 2021. – Povodom školske slave – Svetog Save, direktorka istoimene škole u Bujanovcu, Biserka Jović, uputila je poruku učenicima, roditeljima, kolegama i svim sugrađanima i prijateljima ove škole. Tradicionalno obeležavanje Dana škole ove godine je izostalo zbog mera protiv širenja korona virusa.

Poruku direktorke Jović prenosimo u celosti.

Dragi učenici, roditelji, koleginice i kolege, sugrađani, prijatelji Stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu!

Ponosni smo  što naša škola ima čast da nosi ime Svetog Save. I zato,  bez obzira na okolnsti potrudili smo se da na najadekvatniji način, primeren trenutku obeležimo Savindan.

Ukoliko se ugledamo na Svetog Savu sva rešenja za probleme i pitanja koja nas danas   muče se gotovo sama nameću. On je uneo pismenost u našu kulturu, a mi je, obeležavajući na ovaj način školsku slavu i dan škole, podižemo na nivo digitalnog medijskog prostora 21. veka.

Verujem da  priča o Svetom Savi nije samo lekcija iz istorije ili jedan čas na veronauci. Njegova dela su vanvremenska, a svetosavlje naša duhovna i kulturološka vrednost. To je naš odgovor na sve što nam se u protekloj godini  dešavalo, ali i putokaz kuda treba dalje da idemo.

 Rastko je otišao na Svetu Goru, našao mesto mira i molitve, kao i velikih podviga. Čisteći dušu i telo istovremeno je učio strane jezike, saznavao o dometima drugih kultura i sabirao ljudske mudrosti. Darivao je naš narod ali i druge.

 Nastavimo njegovim putem. U svojoj porodici, na radnom mestu, u učionici, svuda, čiste  duše i srca punog ljubavi za sve – budimo odgovorni! U ovim teškim vremenima moleći se za zdravlje i život naše dece, roditelja, prijatelja, lekara, prodavaca, vojnika, rudara, pekara,  poljoprivrednikai svih drugih ljudi širom kugle zemaljske, poručujem učenicima Stručne škole „ Sveti Sava“ u Bujanovcu ali i svim drugim đacima da vam jedino mudrost, obrazovanje i svetosavsku skromnost niko ne može oduzeti. Učenjem i poštenim radom, ćete  uspeti, ali što je još važnije trajati.Mnogi su uspeli na raznim poljima, ali nisu trajali.

 Ja vam želim da prateći Savin putokaz – trajete!

Direktorka Jović se posebno zahvalila “Sky Production” i Radio “Ema” na pomoći u pravljenju video spota povodom Dana škole, koji možete videti i na našoj FB stranici.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *