OVPMB na listi terorističkih organizacija američke Vlade

Vođe organizacije koja je na „crnoj“ listi SAD

Bujanovac, 27. januar 2021. – Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) nalazi se na spisku terorističkih organizacija američke vlade (U.S. Department of State) čijim pripadnicima je zabranjen ulazak u SAD, otvaranje računa u tamošnjim bankama i bilo kakvo poslovanje sa tamošnjim firmama, institucijama i pojedincima.

Bela kuća je ranije saopštila da ovi pojedinci i organizacije predstavljaju „pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnjoj politici SAD“, pa se odluka o sankcijama ocenjuje kao „hitna procedura za savladavanje te pretnje“.

Na sajtu OFAC – Office of Foreign Assets Control američke vlade (u slobodnom prevodu Kancelarija za kontrolu stranih sredstava) OVPMB je jedna od trenutno 193 organizacije i pojedinaca sa Balkana sa ovim statusom na takozvanoj SDN listi za koje važe sankcije Sjedinjenih američkih država (SAD).

Šta je SDN lista?

Lista posebno određenih državljana, grupa, organizacija i pojedinaca koji su ograničeni poslovanjem sa Sjedinjenim Američkim Državama, američkim kompanijama ili građanima Amerike. Ona uključuje terorističke organizacije, pojedinačne teroriste i državne sponzore terorizma (poput Irana i Severne Koreje). Spisak posebno određenih državljana vodi Odeljenje za trezor i kontrolu inostrane imovine SAD ( OFAC )“.

Nije, međutim, objašnjeno da li se sankcije SAD odnose na svakog pojedinačnog pripadnika OVPMB, ali se na spsku nalaze i pojedinci ove nekadašnje vojne formacije pobunjenih Albanaca na jugu Srbije, poput njenog političkog komesara, pokojnog Jonuza Muslijua, potonjeg lokalnog funkcionera u Bujanovcu, ali i komandanta Šefketa Muslijua.

Tu su još neki pripadnici OVPMB poput Muhameta Džemailija iz Muhovca, ali i organizacija po imenu POLITICAL COUNCIL OF PRESEVO, MEDVEDJA, AND BUJANOVAC.

Naravno, na spisku nisu samo Albanci već čitava silesija organizacija i likova iz sa prostora bivše SFRJ, poput Milorada Dodika, političkog i vojno-policijskog establišmenta Slobodana Miloševića, uglavnom bratstvo i jedinstvo u malom.

Inače, OVPMB formirana je 26. januara 2000. godine u Bujanovačkom selu Dobrosin, a u utorak su se povodom „jubileja“ dirljivim porukama na društvenim mrežama oglasili brojni albanski političari i javne ličnosti sa juga Srbije.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *