Srđan Tomić, MZ Rakovac: Nemamo vodu u slavinama, a davimo se u poplavama

Bujanovac, 2. februar 2021.- Naš tekst o višegodišnjem problemu sa vodosnabdevanjem u selu Rakovac izazvao je brojne reakcije čitalaca i nadležnih.

Predsednik Mesne zajednice ovog sela, Srđan Tomić, za Bujanovačke objašnjava kako izgleda ovaj problem Rakovčana.

-JP.Komunalac-Bujanovac ne poštuje obaveze iz Ugovora o vodosnadbevanju sa potrosačima. U letnjoj sezoni, odnosno duže od 6 meseci vode skoro i nema danju, noću tek u nekom trenutku puste po malo za utehu. Zimi do krajnjih korisnika u mrezi pritisak jedva i do jedan bar, kaže Tomić.

Iako kubure sa vodosnabdevanjem, Rakovčani, paradoksalno, imaju velike muke zbog vode.

Zbog neuređenih potoka česte poplave

-Kroz Rakovac protiču 4 potoka koji su neregulisani i neuređeni,  te pri malo obilnijim padavinama izazivaju velike poplave, posebno u Bujanovačkoj Banji i Donjoj mahali, na deonici od Bivode do Mlina Žitomelj. Prioritet je uređenje i čišćenje potoka, razdvajanje Kalkavaničkog i Jesanskog potoka uz izgradnju bedema i njihovo uvodjenje u postojeće kanale, koje takođ treba očistiti do ušća u Južnu Moravu, naglašava Tomić.

Prema njegovim rečima, MZ Rakovac 10 godina ima izgrađenu kanalizacionu mrežu godina koja nije u sistemu, nema kolektor te samim tim nije u funkciji i nema upotrebnu dozvolu.

-Kako je dobar deo domaćinstava priključen na nju, dolazi do čestih začepljenja i izlivanja na šahtovima duž ulica, što predstavlja izvor zaraze, posebno u letnjim mesecima. Posebno veliki problem i izvor zaraze prestavlja kanalizacija iz Novog Naselja koja se izliva u ataru MZ Rakovac.

Konačno, gradska deponija nalazi se na teritoriji Rakovca. Ona često gori u ugrožava životnu sredinu, a završetak transfer stanice i dalje je neizvestan.

I deponija je u ataru Rakovca

-Očekujemo rešavanje ovih gorućih problema od strane rukovodstva opštine Bujanovac i Koordinacionog tela za jug Srbije. S obzirom da nemamo predstavnike Srba u vlasti, moramo se za rešavanje ovih problema obraćati putem medija, apeluje Tomić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *