Bujanovčani vakcinama ne veruju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. februar 2021. Ako je suditi po zvaničnim podacima, Bujanovčani imaju veću dozu nepoverenja prema vakcini u odnosu na stanovnike Vranja i Preševa,  ali i Kosovskog Pomoravlja.

Od početka vakcinacije 20. januara u Bujanovcu su do 2. februara vakcinu primila 834 građana, a za danas su prijavljena još 42.

U istom periodu vakcinisalo se više od 6.000 Vranjanaca i 951 stanovnik opštine Preševo.

Takođe, u dva navrata u Bujanovcu je vakcinu primilo oko 2.000 ljudi iz Kosovskog Pomoravlja.

Poređenja radi, Gradska uprava Vranja saopštila je da je vakcinisano skoro 10 odsto odraslog stanovništva tog grada, koji ima gotovo 90.000 stanovnika.

Na drugoj strani, prema procenama urađenim umesto popisa 2011. godine, Preševo ima 35.000, a Bujanovac 45.000 stanovnika.

Ova statistika ne treba da čudi ako se zna da je vakcinu primilo 25 zaposlenih Doma zdravlja Bujanovac, dok je u Preševu vakcinisano 150 njihovih kolega.

Direktorka Doma zdravlja, dr Daliborka Pavlović, rekla je Bujanovačkim da ova zdravstvena ustanova ima dovoljno vakcina i da se imunizacija odvija nesmetano, na osnovu spiskova koje svakodnevno šalje eUprava.

Po njenim rečima, nadležnni su ponovo promenili instrukcije, tako da preporuka da se stariji od 75 godina mogu vakcinisati bez prijave više nije na snazi.

-Najnovija preporuka je da se svi moraju prijaviti preko eUprave da bi dobili vakcinu – kaže dr Pavlović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *