Vakcinacija kao turizam, Makedonci u Bujanovcu i Vranju

Piše: BIRN
Bujanovac, Skoplje, 3. februar 2021. (Foto ilustracija)- Portal E-uprave omogućava prijavu za vakcinaciju i stranih državljana koji nemaju prijavljen boravak u Srbiji, pa se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani. Dovoljno je samo da imaju srpski mobilni broj. To su iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije. Vakcinacija je besplatna.
”Zdravo Sonja, kupila sam ti srpski mobilni telefonski broj, sad ću da ga aktiviram, a ti idi na Internet i popuni obrazac”.
Jutro je 64-godišnjoj Sonji iz Skoplja donelo dozu nade. Njena drugarica Vera javila joj je radosnu vest – glavna prepreka za dobijanje vakcine u Srbiji je rešena.

Pita me da joj pomognem da popuni formular. „Molim vas, pomozite mi, ne mogu, plačem od sreće. Samo želim da se vakcinišem i odem da vidim svoje unuke.“

Sonja objašnjava da je čula od prijatelja i onih koji su se već vakcinisali da je procedura za prijavu veoma jednostavna. Potrebno je imati samo srpski mobilni broj telefona na koji će stići poruka o zakazanom vakcinisanju. Mnogi prelaze granicu i u Srbiji kupuju kartice srpskih operatera, ali ima i onih koji su shvatili da se mogu prijaviti preko mobilnog broja prijatelja ili rođaka koji žive u Srbiji.

Nakon što nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu E-uprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranici koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kog drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u Domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta.

U Bujanovcu se u utorak vakcinisalo troje građana S. Makedonije, a u Vranju 70 za nekoliko dana

U prvi mah verovalo se da se za vakcinu mogu prijaviti samo oni državljani Severne Makedonije koji imaju i državljanstvo Srbije ili barem privremeni boravak u Srbiji, ali veoma brzo neko shvatio da sistem omogućava prijavu i onima koji to nisu.

Kao i za građane Srbije, ni građanima Severne Makedonije i drugim strancima, vakcina se ne naplaćuje.

Sonja se nada da će zahvaljujući vakcinisanju biti konačno u mogućnosti da vidi dve unuke koje žive u Holandiji koje je proteklih meseci videla samo preko Skajpa. Očajna Skopljanka jedinu nadu vidi u vakcinama, a njih u Makedoniji još nema..

Verovali se da će doći u februaru, ali izjava ministra zdravlja Venka Filipčea da će prve vakcine doći u martu došla je kao grom iz vedra neba. Zato je odlučila, da poput mnogih drugih u Severnoj Makedoniji, sreću potraži u Srbiji, tačnije u Nišu. Tu će se vakcinisati. „Ne želim da čekam još jedan dan“, kaže nam.

„Moja prijateljica Vera mi kaže da se ovih dana u Nišu na svakom koraku čuje makedonski. Mnogi su iz Severne Makedoniji došli i vakcinisali se”.

Dnevni list „Blic” piše da je prema njihovim saznanjima u Srbiji od ukupnog broja vakcinisanih, njih oko jedan odsto čine stranci, što je brojka od oko 4.000.

Građani Severne Makedonije mahom se prijavljuju za vakcinisanje u mestima bliže granici – Nišu i Vranju. Prema nezvaničnim informacijama, u Vranju je prošle nedelje vakcinisano 70 građana Severne Makedonije.

U Bujanovcu se juče vakcinisalo troje ljudi iz Severne Makedonije koji su imali dvojno državljanstvo. U tamošnjem domu zdravlja dobili su upustvo da mogu da vakcinišu samo one koji se prijave preko sajta E-uprave.

Informacije o mogućnosti vakcinisanja u Srbiji brzo se proširila ulicama makedonskih gradova. Ima i onih koji igraju na sigurniju kartu – odlaze u Srbiju gde ih njihovi prijatelji i rođaci prijavljuju kao goste, pa se kao stranci sa prijavljenim boravkom registruju za vakcinu.

Procedura je lakša za ljude koji imaju srpsko državljanstvo. Tako je Miroslav iz Kumanova prošlog utorka primio prvu dozu kineske vakcine „Sinofarm“.

„Registrovao sam se redovno na sajtu, zakazao sastanak i prošle nedelje bio pozvao u Beograd na vakcinisanje. Mislio sam da će to biti komplikovano, pa ću morati da objasnim ko sam i zašto se vakcinišem, ali me niko ništa nije pitao. Seo sam na stolicu, primio vakcinu i za pet minuta sam završio posao. Sada ću prijaviti suprugu i dvoje dece. Poreklom smo iz Srbije i prezime nam je srpsko, pa je sve lakše“, rekao je nam je ovaj 49-godišnji Kumanovčanin, koji nije želeo da iznosi previše detalja jer se plaši da bi zbog širenja vesti o masovnom vakcinisanju Makedonaca u Srbiji moglo dovesti do zaustavljanja procesa pa da on i njegova porodica ostanu bez revakcinacije.

Miroslav je dobio i dokument da je vakcinisan. Nada se da će mu ova kartica biti „pasoš“ za putovanja i normalniji život.

Zbog blizine granice, najviše vakcinisanih je iz Kumanova. Malo je onih koji su spremni da razgovaraju sa medijima, ali mnogi potvrđuju da čak i bolničko medicinsko osoblje odlazi na vakcinisanje.

„I ja sam bio, vakcinisan sam sa kineskom vakcinom, samo molim vas nemojte da objavljujete moje podatke, bojim se da bi mogla da dobijem otkaz”, kaže sestra iz kumanovskog doma zdravlja.

Predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara Gordana Bešliovska kaže da nema organizovanog odlaska medicinskih radnika u Srbiju na vakcinisanje.

„Niko ne organizuje grupne odlaske medicinskih sestara za odlazak na vakcinisanje u Srbiju, kao što niko nema obavezu da prijavi da je bio o vakcinisao se na sopstveni rizik“, rekla je Bešliovska.

BIRN je poslao pitanja Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja i Institutu Batut, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Pitali smo ih da li ovo znači da Srbija ima višak vakcina? Ukoliko je tako, zbog čega nisu prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije i zbog čega strani državljani imaju prednost?

Pitali smo i da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su dobili vakcinu i koliko ih je primilo do današnjeg dana? 

Interesovalo nas je da li su obavešteni o dolasku građana iz Severne Makedonije i ostalih zemalja iz regiona i njihovom prijavljivanju na portal E-uprave?

Tražili smo objašnjenje zbog čega u formularu za prijavu za vakcinaciju postoji mogućnost prijave i stranaca koji čak nemaju ni privremeni boravak u Srbiji?

I na kraju, pitali smo da li postoji još bilo koja druga zemlja u kojoj  postoji ova praksa, kao i zbog čega je vakcinacija stranaca besplatna, odnosno na račun građana Srbije?

Na sva naša pitanja odgovor je bio samo – muk.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *