Kamberi na albanskom u parlamentu: Srbija legalizuje govor mržnje

Bujanovac, Beograd, 9. februar 2021 – Predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije Šaip Kamberi juče je održao govor na albanskom jeziku pred poslanicima ove Skupštine, prenose kosovski mediji.

Uprkos kontinuiranim intervencijama predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, Kamberi je na albanskom nastavio da podiže svoj glas protiv odluke Višeg suda u Beogradu, koji je odbio da ministra Aleksandra Vulina proglasi krivim za diskriminaciju, uvredu i govor mržnje prema Albancima.

Kamberi je rekao da je ovom akcijom Sud  legalizovao uvredljivi izraz „Šiptari“.

„Danas je poseban dan. Prvi je dan nakon što je sud u ovoj državi legalizovao uvredljivi izraz „Šiptari“. Viši sud u Beogradu odbio je da ministra Aleksandra Vulina proglasi krivim za diskriminaciju, uvredu i govor mržnje prema Albancima. Za Viši sud u Beogradu ne važi Odluka Apelacionog suda, doneta krajem 2018. godine, kojom je upotreba izraza „Šiptar“ sankcionisana kao govor mržnje. Ne vredi ni mišljenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja je upotrebu izraza„ “šiptar“ okarakterisala kao pogrdno, uvredljivo i kršenje Zakona o sprečavanju diskriminacije“, rekao je on.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *