Organizacija iz Niša oglobila bujanovačke mesne zajednice

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. februar 2021. Niško Udruženje građana S.O.S. za žene i decu žrtve nasilja inkasiraće od opštine Bujanovac nekoliko stotina hiljada dinara zbog toga što većina mesnih zajednica nije dostavila podatke o angažovanosti žena u svojimSavetima.

Pojedini predsednici mesnih zajednica tvrde da se radi o “fantomskom” udruženju koje u sprezi sa advokatskom kancelarijom, takođe iz Niša, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, već neko vreme globi institucije u jugoistočnoj Srbiji.

Među mesnim zajednicama koje nisu odgovorile na pitanja poput “koliko je žena obavljalo funkcije u MZ od 2010. do2019. godine” su MZ Rakovac, MZ Dobrosin, MZ Ljiljance, ali i mnoge druge.

Zbog toga što su “uskratile” podatke pomenuto udruženje ih je tužilo sudu koji sada dosuđuje kazne koje će se plaćati iz budžeta Opštine.

Presudom Prekršajnog suda predsednik MZ Ljiljance, Slavoljub Ristić, obavezuje se da “oštećenom” udruženju isplati 25.500 dinara “na ime njegovih nužnih izdataka za sastav zahteva za pokretanje prekršajnog postupka”.

“Oštećeno” udruženje i advokat bi od MZ Ljiljance inkasirali četiri puta veći iznos, što je očigledno i bila namera, jer nisu podneli jedan zahtev, već četiri – za svaki podatak koji su tražili.

Sud je, međutim,  odlučio da prizna navedeni iznos samo za sastav jednog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

-Mi nemamo ni kancelariju, a kamoli arhivu, zato nismo mogli da odgovorimo na ta pitanja o angažovanosti žena u Savetu naše MZ. Daleko od toga da smo nešto krili. Oni su računali na to da mi nemamo tehničke mogućnosti da odgovorimo, kao i većina mesnih zajednica – kaže Ristić.

Neki predstavnici mesnih zajednica su se snašli i poslali odgovore, poput MZ Bujanovac i Žuželjica, sprečavajući tako veću štetu po budžet opštine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *