Šta u slučaju infekcije posle prve doze vakcine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. februar 2021. Građani koji su primili prvu dozu vakcine protiv korona virusa, pa su potom oboleli od kovida-19, mogu da se vakcinišu drugom dozom mesec dana po ozdravljenju, poručuju iz bujanovačkog Doma zdravlja.

-Molim građane da se pridržavaju ovog pravila. Dakle, drugu dozu mogu da prime mesec dana posle ozdravljenja – naglasila je dr Daliborka Pavlović, direktorka DZ.

Po njenim rečima, bilo je slučajeva da u punkt za imunizaciju na Ekonomskom fakultetu dolaze ljudi oboleli od kovida, što nikako ne sme da se dešava.

-Imali smo takav slučaj pa smo odmah izvršili kompletnu dezinfekciju tog prostora – kaže direktorka.

Po otpočinjanju masovne vakcinacije protiv kovida u Srbiji stručnjaci su nebrojeno puta upozoravali da prva doza nije dovoljna za stvaranje imuniteta, već da je za to potrebno da prođe sedam dana od druge doze.

„Na osnovu rezultata kliničkih ispitivanja, zaštita se može očekivati po isteku određenog vremena (obično sedam dana) od primljene druge doze vakcine, iako izvesna zaštita nastaje nakon primljene prve doze vakcine. Za intenzitet i dužinu trajanja imuniteta važna je kompletna vakcinacija, odnosno da osoba primi predviđeni broj doza jedne vakcine“, saopšteno je ranije iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iz ove instituicije su tada naglasili da, kako nije moguće da se istovremeno imunizuje celokupno stanovništvo, neophodno da se i nakon vakcinacije  svi pridržavaju mera zaštite, kao što su nošenje maske, održavanje rastojanja, redovna higijena ruku, izbegavanje okupljanja, provetravanje prostorija i slično.

 




One thought on “Šta u slučaju infekcije posle prve doze vakcine

  1. Zivana

    Mene zbunjuju ove izjave strucnjaka.Sad sam u nedoumici da li da se vaksinisem ili ne.Ako i posle vakcinacije treba da se pridrzavam mera opreza,a to radim od pocetka korone pre svega suplementacije (medicinske gljive kordiceps,reishi ,opc+c,kurkuma )uz dodatak vitamina,ako ne budemo uslovljeni,onda ce to biti ruska koju cu da primim.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *