Albin Kurti pobednik kosovskih izbora, Srpskoj listi svih 10 mandata

Bujanovac, 15. februar 2021. Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu pobedio je Pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji je osvojio 48,17 odsto glasova na osnovu više od 97 odsto obrađenih glasova.

Sledi Demokratska partija Kosova sa 17,32 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,18 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,40 odsto, Srpska lista 5,27 odsto i Socijaldemokratska inicijativa sa 2,59 odsto osvojenih glasova, objavila je Centralna izborna komisija (CIK).

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba, prenosi N1.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

Kandidat za kosovskog premijera iz Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da su rezultati nedeljnih izbora na Kosovu bili „referendum o pravdi“ a da će dijalog sa Srbijom „biti peti ili šesti prioritet“ nove Vlade.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *