Socijalni stanovi podelili vlast, Alternativa napustila sednicu SO Bujanovac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. februar 2021. – Bujanovačka Skupština usvojila je danas rebalans budžeta, izmenjenu odluku o raspodeli novca za investicije iz Koordinacionog tela i, nakon burne rasprave, predlog o lokaciji na kojoj će se graditi stanovi za socijalno ugrožene.

Sva je prilika da je ova tema označila definitivan kraj učešća Alternative za promene u opštinskoj vlasti, čiji su odbornici napustili sednicu.

Naime, kako su ranije danas javile Bujanovačke, odbornici ove stranke su  oštro zahtevali povlačenje tačke o stanovima, nazivajući je prikrivenom namerom da se obezbedi stanovanje za Srbe raseljene sa Kosova,  pa čak i “nagradom za nekog od silovatelja 20.000 žena na Kosovu ili ubica“.

Da nema govora o promeni etničke strukture u opštini, pogotovo ne u korist Srba – još jedne “bojazni” odbornika Alternative, potvrdio je predsednik skupštine Enver Ramadani, rekavši da se radi o stanovima koji će biti građeni kod kampa “Salvatore”, a da su namenjeni uglavnom Romima.

-Oko 40 odsto stanova dobiće Albanci koji žive u teškim uslovima, odnosno koji ispunjavaju uslove da se smatraju socijalno ugroženim licima na osnovu kriterijuma Centra za socijalni rad. Svi stanari će biti samo korisnici, a vlasnik stanova je Opština Bujanovac – rekao je Ramadani, naglašavajući da na ovom projektu insistira cela međunarodna zajednica, odnosno Amerika, Evropska unija i OEBS.

Ipak, troje odbornika Alternative ostalo je pri svom predlogu da ova tačka bude povučena sa dnevnog reda, a nakon što je predlog odbijen napustili su zasedanje.

Rasprave o rebalansu budžeta i ostalim tačkama dnevnog reda gotovo da nije bilo.

Kako su juče objavile Bujanovačke, rebalans je bio neophodan zbog priliva od 23 miliona dinara od vlade u Prištini, koji će biti iskoriščeni za sanaciju štete od januarskih poplava, ali i smanjenja sredstava za investicije od Koordinacionog tela.

Obrazlažući odluku o rebalansu, predsednik opštine Nagip Arifi je objasnio da će opština od Koordinacionog tela dobiti 7,2 miliona dinara manje za investicije, ali da planirani projekti neće biti ugroženi, jer će se novac obezbediti iz drugih izvora.

-Za asfaltiranje ulica oko gradskog vrtića imamo smanjenje od 6 miliona, taj novac će obezbediti resorno ministarstvo, a ne KT kao što je prvobitno planirano. Druga promena je kod projekta uređenja trotoara duž glavne ulice – ovde će 1,2 miliona umesto KT obezbediti lokalna samouprava iz sopstvenih sredstava – rekao je Arifi.

To su ujedno i jedine promene u odluci o raspodeli sredstava za investicije iz Koordinacionog tela.

Arifi je naglasio da Opština još uvek nije napravila plan raspodele novca iz Prištine za saniranje posledica poplava, jer su građani imali rok do 12. februara da prijave štetu.

Dodao je dap o ovom pitanju očekuje i pomoć vlada Srbije i Albanije, kojima se lokalna samouprava već obratila.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *