Porfirije novi patrijarh SPC

Bujanovac, Beograd, 18. februar 2021. (foto SPC) – Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) za novog patrijarha, 46-og po redu.

Monah Matej iz manastira Sisojevac izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kojoj su se nalazile koverte sa imenima tri kandidata koji su imali najviše glasova.

Proces je počeo liturgijom koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a koji je bio na čelu SPC kao najstariji član Sinoda do izbora patrijarha.

Ustoličenje se očekuje uskoro, za nekoliko dana, u Sabornoj crkvi u Beogradu, javljaju mediji.

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

U biografiji objavljenoj na sajtu SPC se navodi da je osnovnu školu završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine, navodi SPC.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, podseća se u biografiji objavljenoj na sajtu SPC.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *