Vakcinisani se neće razboleti, ali mogu da prenose virus

Bujanovac, Beograd, 18. februar 2021. (foto Tanjug) – Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imunitet u kontaktu sa koronavirusom se neće razboleti, ali mogu da prenose virus, kaže epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bi zaštitili druge, prenosi Nova.rs.

-Osoba koja je vakcinisana i ima antitela, u kontaktu sa korona virusom se neće razboleti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije da nosi virus. Ona se neće razboleti, ali može da prenosi virus. Nošenje maski zbog okoline itekako ima smisla – izjavila je dr Kisić Tepavčević za TV K1.

Po njenim rečima, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali da virus stalno upozorava da je tu, da nema mesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou u sredu bio oko 2.500.

Da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebno je da 60 do 70 odsto populacije razvije imunitet.

-Ne da bi virus nestao, već da se ne javlja u epidemijskoj formi – rekla je ona i dodala da je za to potrebno da se vakciniše između milion i po i dva miliona ljudi.

 

 

 




One thought on “Vakcinisani se neće razboleti, ali mogu da prenose virus

  1. milica

    Pijem reishi kapsule, da ojacam imunitet, nosim masku, izbegavam guzve, ali vakcinisati se ne zelim, do daljnjeg….

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *