Stručnjaci: Antitela dve nedelje posle druge doze vakcine

Bujanovac, 23. februar 2021. – Očekuje se da će imunitet posle primanja vakcine trajati godinu dana, procenjuju stručnjaci. Kada se prime obe doze vakcine protiv kovida vrednosti antitela zavise od same vakcine i imunološkog odgovora pojedinaca, kaže Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije za RTS.

Ona je rekla da testiranje na antitela može da se obavi posle prve doze vakcine i da je naučno važno da se sazna efekat prve doze, ali preporuka je da se građani testiraju dve nedelje nakon druge doze ili kasnije.

Kako kaže, tada se stvara pun imunitet, mogu se očekivati visoke vrednosti antitela, koje će se možda i nakon toga još povećavati, ali to je prvi trenutak kada ima značaja da se uradi.

Visoke vrednosti antitela zavise i od vakcine, a kada se prime obe doze, vrednosti antitela zavise od vakcine i imunološkog odgovora pojedinaca.

-Imamo preliminarna istraživanja, bazirana  na uzorcima lekara, može biti malo drugačije u odnosu na opštu populaciju, jer su lekari bili konstantno izloženi, ima dosta lekara koji ne znaju da li su bili asimptomatski slučajevi – rekla je Gnjatovićeva i naglasila da su rezultati dobri za sve vakcinisane, i ‘sputnjikom‘, i Fajzerovom i kineskom vakcinom.

Prema njenim rečima, kineska vakcina je po konceptu malo drugačija i antitela se stvaraju nešto kasnije.

Intenzivnije stvaranje antitela počinje posle druge doze kada je Sinofarmova vakcina u pitanju, a sporiji imunološki odgovor ima prednost – bezbednost vakcine, i očekuje se da odgovor traje duže.

-Dobri su odgovori za sve vakcine, nakon prve doze Fajzerove vakcine stvaraju se vrednosti antitela koji su u nivou, čak i za sputnjik, neke teže kliničke slike u prirodnoj infekciji, odgovora koji se javlja u težoj kliničkoj slici – istakla je Gnjatovićeva.

Odgovarajući na pitanje koliko će trajati imunitet posle vakcine, rekla je da se očekuje da će, na osnovu stvorenih antitela, to biti minimum godinu dana, ali da će se to pratiti.

 

-Moramo da se čuvamo između prve i druge doze jer je moguće da se ljudi inficiraju – kaže ona i dodaje da se antitela stvaraju najranije dve nedelje nakon imunizacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *