Zaseda Krizni štab, lekari traže potpuno zatvaranje

Bujanovac, 1. mart 2021. Republički Krizni štab za sprečavanje širenja korone danas će ponovo razmatrati pooštravanje zaštitnih mera i nova ograničenja.

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija u zemlji, počinje u 15 časova.

Očekuje se da budu razmatrani efekti odluke od petka, po kojoj su za vikend ugostitelji i tržni centri radili do 14 časova.

To je bio rezultat kompromisa između medicinskog dela Štaba koji je bio za zatvaranje na pet dana, i drugih članova koji su bili za to da se radno vreme ugostiteljima ne skraćuje.

Odluka da restorani, kafići, tržni centri rade do 14 časova doneta je kako bi se sprečio dalji rast broja novozaraženih, koji se prethodnih dana svakodnevno beleži u Srbiji.

Doktor Radmilo Janković kaže da je „apsolutno jedan jedini način da se prekine začarani krug i smanji rast broja novozaraženih strogi „lokdaun“.

– Mora se sve zaključati na dve-tri nedelje, uz nastavak vakcinacije istim tempom, inače sve što smo do sada uradili pada u vodu. Dosta ljudi nam je u intenzivnoj nezi, na respiratorima i dosta ih umire posle prve doze vakcine jer uopšte ne poštuju mere, a neće da čuju da se imunitet ne stvara čim prime vakcinu, već mnogo kasnije – rekao je dr Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prenose Novosti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *