Za štetu od poplava do 120.000 dinara po domaćinstvu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. mart 2021. Šteta na privatnim stambenim objektima koju su prouzrokovale januarske poplave u opštini Bujanovac procenjena je na 3,8 miliona dinara.

Meštani koji su prijavili štetu na svojim domaćinstvima moći će da dobiju  nadoknadu u maksimalnom iznosu od 120.000 dinara, koliko je propisano za oštećenja 1. kategorije.

Po rečima Jovice Petrušijevića iz opštinske Komisije za procenu štete, izveštaj je predat republičkoj Kancelariji za javna ulaganja i čeka se verifikacija.

-Procena smo vršili na osnovu kriterijuma koje je propisala Kancelarija. Oštećenja se klasifikuju u 5 kategorija, od najmanjih do najvećih. Sve prijave u našoj opštini spadaju u 1. kategoriju, koja se odnosi na plavljenje podruma i pomoćnih objekata. Mi smo procenili da se radi o ukupnoj šteti od 3,8 miliona dinara – kaže Petrušijević.

Bilo je ukupno 146 prijava, uključujući i štetu na poljoprivrednom zemljištu.

Po izveštaju Odeljenja za investicije i razvoj, za saniranje štete u infrastrukturi biće potrebno 36,6 miliona dinara.

Za nadoknadu sveukupne štete lokalna samouprava očekuje pomoć od Vlade Srbije, ali se obratila i Vladi Albanije, ali još uvek nema odgovora.

Predsednik opštine Nagip Arifi je rekao da je za ovu namenu sada dostupno 14,7 miliona dinara, što je deo donacije kosovskih vlasti.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *