Jug Srbije na mapi “Velike Bugarske” na čestitki za 8. mart zamenika premijera

Bujanovac, 10. mart 2021.- Na mapi čestitke koju je na društvenim mrežama za 8. mart objavio zamenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, nalazi se Velika ili Sanstefanska Bugarska, na kojoj je jug Srbije, prenose Južne vesti.

Ovo nije njegov prvi šovinistički ispad, podsećaju mediji, jer je pre mesec dana Srbe nazvao „okupatorima“ Makedonije, a zbog mape je reagovao i predsednik Severne Makedonije.

Karakačanov je Dan žena čestitao na neuobičajen način, jer je silueta majke sa detetom i poruka „tradicija, porodica, vrednosti“ ispisana na mapi države koja ne postoji, odnosno Bugarskoj su pripojene i Severna Makedonija, deo Grčke i jug Srbije.

”Taj koncept datira iz 19. veka, i bilo je predviđeno da upravo te teritorije zauzima nezavisna Bugarska. Ipak, te granice su ostale samo nedosanjani san Sofije, izuzev kratkih perioda Prvog i Drugog svetskog rata, kada su na okupiranim teritorijama počinjena zverstva čiji je krajnji cilj bila bugarizacija stanovništva” – podsećaju Novosti.

Novosti takođe pišu da je ministar odbrane i od ranije poznat po šovinizmu, jer je rekao da su Srbi „okupatori“ Severne Makedonije i pobunio se zbog navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja u toj državi.

Novinari su pitanja o ovom incidentu poslali Konzulatu Bugarske u Nišu i pitali ih kako stavovi Karakačanova iz čestitke za 8. mart utiču na diplomatske odnose dve zemlje.

Burnija je rakcija bila u susednoj Severnoj Makedoniji gde je tamošnji predsednik Stevo Panderovski rekao da bugarski ministar odbrane krši Dogovor o dobrosusedstvu.

Na Fejsbuk profilu gde je Karakačanov to objavio reagovali su i brojni Grci koji se suprotstavljaju ovoj ideji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *