Lekari Hitne službe bili u pravu, noćna smena po starom

Piše: N.  Stevanović

Bujanovac, 10. mart 2021. Da se rizikuju životi građana sa samo jednim lekarom u noćnoj smeni Službe hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja, što je propisivala nova organizacija rada ove službe, nametnuta od rukovodstva ustanove, postalo je jasno već posle nekoliko dana, pa je, kako kažu lekari Hitne, direktorka popustila i sada vraća drugog lekara.

Desilo se upravo ono na šta je načelnik Hitne pomoći dr Dejan Stojanović upozoravao u prostorijama Službe u jednom trenutku nije bilo lekara koji bi mogao da primi pacijenta, pa čak i životno ugroženog.

-Imali smo sreću pre nekoliko dana tokom mog dežurstva. Ja sam bio na terenu, kada je najavljeno da u Hitnu dolazi žena sa infarktom stara 40 godina. Doktor koji je bio „u pripravnosti“ je, ponovo na sreću, stigao na vreme, zbrinuo je i krenuo sa pacijentkinjom za Vranje. Ja se nakon toga vraćam sa terena, ali dobijamo novi poziv za čoveka koji ne daje znake života u naselju Jaćima Đošića. Tada sam u prostorijama Službe ostavio samo medicinsku sestru i radnika obezbeđenja, što nikako ne bi smelo da se dešava – rekao je načelnik u sredu našem portalu.  

Napominjući da ovaj slučaj nije bio jedini, Dr Stojanović ističe da je rukovodstvo DZ uvidelo da je odluka o radu sa jednim lekarom bila pogrešna, pa sada vraća stari sistem sa dežurstvom dva lekara, ali uz jedan besmisleni uslov.

-Pokazalo se da smo mi lekari Hitne bili u pravu – direktorka je donela odluku da ponovo dva lekara dežuraju u noćnoj smeni, ali da ona određuje raspored, odnosno da lekari rade vezano dve noćne smene. Traži da tako počnemo da radimo već od sutra – kaže on.

Načelnik se zahvalio svim građanima koji su posredstvom „Bujanovačkih“ iskazali podršku timu na čijem je čelu.

Od direktorke Doma zdravlja dr Daliborke Pavlović nismo uspeli da dobijemo komentar, jer nije odgovorila na naš poziv.

Među razlozima za donošenje odluke o radu Službe hitne pomoći sa jednim lekarom u noćnoj smeni ona je ranije navela racionalizaciju i normative koji baš takvu organizaciju rada propisuju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *