Ljiljance u čudu, šta od njih traži izvesni Saša Kostić iz sela Dulan

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. mart 2021. Mesec dana nakon što su Bujanovačke objavile tekst o nevladinoj organizaciji iz Niša koja je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, oglobila mesne zajednice (MZ) u opštini Bujanovac, u Ljiljancu se suočavaju sa sličnim zahtevom, kako kažu, „još jednog dušebrižnika“.

Izvesni Saša Kostić, iz sela Dulan kod Vranja, traži od Mesne zajednice Ljiljance informaciju o broju zaposlenih na neodređeno vreme u 2017. i 2018. godini.

Ukoliko ne odgovore, po pomenutom zakonu Ljiljančani će biti novčano kažnjeni, a kao u slučaju sa organizacijom iz Niša, Kostić bi mogao da se od svega toga okoristi.

Ljiljančani nemaju dilemu da je upravo to cilj, a da Kostića najmanje zanima odgovor na pitanje koje je postavio.

– Ima li nekog u ovoj državi da nas spasi ove napasti. Još nismo platili kazne za fantomsku nevladinu organizaciju iz Niša, evo sad opet neki dušebrižnik iz Dulana nam trži informacije od javnog značaja. Da li mi predsednici mesnih zajednica treba da rešavamo probleme građana ili da se dopisujemo sa svakim kome padne na pamet da nas pita svakojake gluposti – kaže predsednik MZ Ljiljance Slavoljub Ristić.

On naglašava da nije problem da se odgovori Kostiću, ali se pita šta ako na adresu MZ stigne još zahteva „dušebrižnika koji bi da se okoriste“.

– Šta misle ti ljudi, da mi nalazimo novac na putu pa da plaćamo poštarine za prepisku sa njim ili treba da podnosimo zahtev opštini, da se brukamo da nam prebacuje pare za poštarinu preko računa MZ. Nije problem jedna poštarina od 200-300 dinara,platićemo iz svog džepa, ali šta ako u toku godine stigne 50-100 dopisa, a kako je počelo biće ih možda i više. Zar na to da trošimo budžetske pare – kaže Ristić.

On naglašava da ukoliko se nešto ne promeni u aktuelnom zakonu mesne zajednice će imati slične probleme u nedogled.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *