Naprednjaci u Preševu čekaju poziv za vlast, Mustafa im poželeo uspeh u opoziciji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30.  mart 2021. Šef Srpske napredne stranke (SNS) u Preševu, Branko Trajković, kaže posle izbora u ovoj opštini da je blok srpskih stranaka okupljenih oko SNS „voljan da sarađuje sa svima“ oko uspostavljanja lokalne vlasti.

On je naglasio za Bujanovačke da se Srpska lista, pored sigurna dva, još uvek nada i trećem odborničkom mandatu, dodavši da će se izbori poništiti na jednom biračkom mestu.

Na naše pitanje da li će SNS, kao u tri prethodna mandata, ponovo sa Alternativom za promene dosadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija, Trajković odgovara:

„Ne, mi ne isključujemo bilo koju stranku. Ko god da nas pozove, voljni smo da sarađujemo sa svima.“

Inače, iako je Alternativa sa osvojenih 14 odborničkih mesta pobednik izbora održanih 28.  marta, ostale četiri albanske, do izbora opozicione stranke,  osvojile su većinu u lokalnom parlamentu, koji ima 38 odborničkih mesta.

Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe osvojila je devet odborničkih mesta; Partija za demokratsko delovanje (PDD), narodnog poslanika Šaipa Kamberija, sedam mandata; Pokret za reforme pet mandata i Demokratska unija Albanaca jedan mandat.

Arifi, međutim, smatra da rezultati izbora jasno pokazuju volju građana.

„Alternativa za promene sa 14 osvojenih mandata  ubedljivo je pobedila na jučerašnjim izborima, a građani koji podržavaju našu političku opciju iskazali su jasnu želju da se održi kontinuitet vlasti”, kaže on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dan nakon što je DPA  osvojila  devet odborničkih mesta, lider stranke Ragmi Mustafa je rekao da je prerano za odgovore sa kim će formirati vlast i da treba sačekati dok se ne razmotre svi aspekti „novonastale situacije”.

Na pitanje o eventualnom ulasku u buduću vladajuću koaliciju odbornika Srpske liste, predsednik DPA je odgovorio da ne veruje u takvu mogućnost.

„Ne verujem da će oni biti deo vlasti, jer su se oni opredelili i pobratimili sa Alternativom i ovom prilikom poželeću uspeh Alternativi i Srpskoj listi u opozicionom delovanju”, poručio je Mustafa preko RSE.

PDD se nije izjašnjavao o mogućnosti da formira vlast sa Alternativom i SNS.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *