Mitrović u Skupštini: Albanci bojkotovali popis, a sada se žale na pasivizaciju adresa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. mart 2021. Albanci sada pričaju o pasivizaciji prebivališta u Bujanovcu, Preševu i Medveđi kao problemu, a nisu hteli da učestvuju na redovnom popisu 2011. godine, rekao je u Narodnoj Skupštini poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović.

On je pozvao Albance u Srbiji da ovoga puta učestvuju na popisu koji će biti sproveden tokom ove godine, kako bi se izbegli problemi prouzrokovani bojkotom poslednjeg popisa.

-U poslednje vreme od mojih kolega poslanika iz Bujanovca, Šaipa Kamberija i Nadije Bećiri, slušamo ovde o pasivizaciji prebivališta licima koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, a ta ista lica se uopšte nisu popisala 2011, pa nemamo informaciju da li su tu ili ne – rekao je šef bujanovačkih naprednjaka u svom obraćanju parlamentu u utorak.

On je podsetio da je zbog odluke Albanaca na jugu centralne Srbije da ne učestvuju na popisu 2011. godine četiri godine kasnije rađena procena broja stanovnika u tri opštine.

-Međunarodni eksperti su procenili da u Bujanovcu živi 38.300 stanovnika, u Preševu 28.000, a u Medveđi 7.800. Istovremeno u biračkom spisku opštine Bujanovac imamo upisanih 43.000 birača, a u Preševu 41.000 birača – kaže on.

On je izrazio nadu da će se albanska nacionalna manjina ovoga puta popisati jer se samo učešćem na popisu i utvrđivanjem pravog broja stanovnika može doći do saznanja o potrebnom broju lekara, medicinskih sestara, nastavnika i državnih službenika.

Osvrnuo se i na nedavno održane lokalne izbore u Preševu, gde je, kako kaže, izborna lista „Aleksandar Vučić – za budućnost Preševa“ ostvarila istorijski rezultat sa 1250 glasova tamošnjih Srba.

-Oni su glasali za ovu listu jer su prepoznali da politika predsednika Vučića i Vlade Srbije garantuje opstanak i ostanak na ovim prostorima – naglasio je.

Mitrović je, inače, podržao predlog izmene Zakona o popisu, koji predviđa da se zbog pandemije korone popis sprovede u oktobru ove godine, umesto u aprilu, kako je bilo planirano.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *