Finansiranje sporta: Pukla lopta u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. april 2021. Sa svega 6,5 miliona dinara određenih za finansiranje sportskih klubova Opština Bujanovac je ubedljivo poslednja po izdvajanjima za sport u celom Pčinjskom okrugu i šire.

Lokalni sportski radnici kažu za Bujanovačke da to pokazuje odnos lokalne samouprave ne samo prema sportu, već i prema omladini.

Od opštine Bujanovac, sa zvanično 38.000 stanovnika i oko 1,2 milijarde dinara budžeta, za sport i mlade više izdvaja i pet puta manja Medveđa, čiji je budžet za sport u 2021. godini 15 miliona dinara.

Značajno manje Trgovište klubove finansira sa 20 miliona, Vladičin Han sa 30, a Vlasotince sa 35 miliona dinara.

-Čak se ni ta suma, koja je mizerna, i ubedljivo najmanja u odnosu na ostala mesta u celom regionu, ne raspodeljuje po strogo određenim kriterijumima, nego isključivo politički. Mantra predsednika opštine Nagipa Arifija je da lokalna samouprava ne treba da finansira sport već samo da pomaže, ali to ne važi za sve, neki privilegovani klubovi se itekako finansiraju, a ostali dobijaju crkavicu – kaže jedan sportski radnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Po rečima drugog, i klubovi koji okupljaju decu i takmiče se samo sa mlađim selekcijama ugavnom su prepušteni sami sebi, odnosno opstaju zahvaljujući roditeljima.

-Da se lokalna samouprava pita deca ne bi dolazila na treninge,igrala utakmice, putovala i družila se u jednom zdravom sportskom okruženju, već bi bila na ulici. To je sramotan odnos prema deci pre svega – kaže naš sagovornik.

O katastrofalnom odnosu vlasti prema sportu svedoči i podatak da prošle godine uopšte nije bilo konkursa za finansiranje sportskih klubova.

Ove godine je raspisan 18. februara, ali odluke o raspodeli novca još uvek nema, a tek je pitanje kada će sredstva biti prebačena na račune klubova, od kojih su neki na rubu egzistencije i katanca.

Inače, za predsednika Komisije za sport bio je imenovan Albinot Junuzi, fudbaler F.K. Trnovac, koji je podneo ostavku nakon teksta Bujanovačkih o sukobu interesa u ovom slučaju.   




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *