Leši iznad V. Trnovca dobija memorijal, radovi u toku

Piše: Redakcija

Ćazimijev grob

Bujanovac, 8. april 2021. Iznad Velikog Trnovca se gradi memorijalni kompleks posvećen Ridvanu Ćazimiju, poznatijem kao Komandant Leši, jednom od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), saznaju Bujanovačke od više nezvaničnih izvora.

Put do ovog brda, čija je izdradnja uveliko u toku, kao i kompleks, grade Ćazimijevi saborci iz Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, uz nezvaničnu pomoć i podršku predsednika opštine Nagipa Arifija i nekih lokalnih kompanija, saznaju Bujanovačke.

-Arifi podržava izdradnju spomenika, materijalno i moralno, kako bi se dodvorio bivšim borcima, kaže za naš portal nekdašnji pripadnik OVPMB.

Ovo se, međutim, izgleda drži u tajnosti, s ozbirom da je, Mustafa Ališani, predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac, najpre negirao gradnju mauzoleja.

-Pogrešna vam je informacija – glasio je odgovor Ališanija na naše pitanje da  li se u selu gradi memorijal za Ridvana Ćazimija.

-Mesna zajednica ne gradi ništa, a ja kao predsednik ne mogu da znam za sve što se gradi u selu – odgovorio je na ponovljeno pitanje.

Sa predstavnicima udruženja nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Mauzolej će se graditi na brdu iznad sela, nedaleko od mesta Lešijeve pogibije 2001. godine.

U čast Ridvana Ćazimija već je podignut spomenik na ulazu u Veliki Trnovac gde je i sahranjen, otvoren je muzej na lokalnom stadionu, a svake godine se obeležavaju i Dani Komandanta Lešija.

Ćazimi je poginuo 24. maja 2001. godine na brdu Guri gat iznad Trnovca, pri samom kraju sukoba na jugu Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *