Milković: Čekamo nalog Opštine za hvatanje pasa lutalica

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. april 2021. Čopori pasa lutalica na ulicama i glavnom trgu u Bujanovcu, i apeli građana da se konačno počne sa rešavanjem ovog problema očigledno nisu dovoljan razlog da lokalna samouprava preduzme nešto.

Ugovor sa Veterinarskom stanicom Bujanovac o uklanjanju pasa sa ulica je istekao u martu, a Opština još uvek nije raspisala novi tender.

Čak i za vreme dok je ugovor bio na snazi, od jula meseca i uspostavljanja nove opštinske vlasti Veterinarska stanica je samo jednom dobila nalog da krene u akciju, zbog toga što je predsednik opštine Nagip Arifi „preispitivao tender“, što je trajalo 7 meseci.

-Sada razmatraju da li da raspisuju tender ili da sklopimo neko javno-privatno partnerstvo, to su najnovije informacije koje imam. Zato se na terenu ne radi ništa po ovom pitanju – kaže direktor Veterinarske stanice Miodrag Milković, podsećajući da se ponovo gubi dragoceno vreme, jer je kontinuitet u ovom poslu najbitniji.

Kako naglašava, početkom godine je Veterinarska čipovala, sterilisala i vakcinisala 256 pasa sa ulica.

-Naš posao podrazumeva još i hvatanje, prevoz i ishranu pasa tokom 15 dana koje provedu u azilu, a cena po psu je 8000 dinara. Oni se, po zakonu, vraćaju tamo gde su pokupljeni, ali ne mogu da se dalje razmnožavaju, objašnjava Milković i dodaje da je do sada preko Veterinarske udomljeno 7 pasa.

Objašnjava i da su većinu životinja koje su sada na ulici odbacili vlasnici.

I dok predsednik opštine preispituje tendere i razmatra modele saradnje sa Veterinarskom stanicom, čopori se uvećavaju.

Na to utiče, po Milkovićevim rečima, i vranjsko komunalno preduzeće „Komrad“, koje prebacuje pse lutalice iz Vranja u Bujanovac.

-Zatekli smo ih na delu kod sela Lučane, kako iz kamiona izbacuju pse. Imamo i dokaze, fotografije, tako da smo pokrenuli postupak na sudu – kaže Milković.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *