U Reljanu obeležena godišnjica pogibije sedmorice srpskih vojnika

Bujanovac, 15. april 2021. (foto vranje.org.rs) – U selu Reljan kod Preševa danas su je obeležena godišnjica pogibije sedmorice pripadnika 78. motorizovane brigade Vojske Srbije, stradalih od NATO projektila tokom agresije na Srbiju 1999. godine.

“Dušom i telom, ljubavlju i životom, uz božju hvalu, u večnu slavu“, natpis je kraj spomen obeležja gde su živote za otadžbinu dali major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov i vojnici Slobodan Mirković, Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov, prenosi Vranjenews.

Oni su poginuli kada je projektil ispaljen iz NATO aviona direktno pogodio šator, podignut na oko četiri kilometra od granice sa Severnom Makedonijom.

Jedini koji je preživeo udar je desetar Ivan Lazić iz Neradovca kod Vranja, penzionisan kao ratni vojni invalid.

Pukovnik Novica Petrović, komandant 4. brigade Kopnene vojske, izjavio je u četvrtak u Reljanu da ta žrtva „predstavlja obavezu i motiv da pripadnici vojske izvršavaju sve svoje zadatke onako kako treba“.

– I da uvek budemo spremni da branimo svoju otadžbinu. Zbog epidemioloških mera obeležavanje ove godišnjice i njihovog stradanja sada je skromno, ali to nimalo ne umanjuje njihovu žrtvu, niti umanjuje naše sećanje na sve njih – rekao je Petrović.

U čast poginulih cveće su položili članovi njihovih porodica, predstavnici SUBNOR-a i ratni veterani iz Vranja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *