Pristup kreditima Svetske banke poljoprivrednicima iz V. Hana

Bujanovac, Vladičin Han, 21. april 2021. Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević danas je Vladičinom Hanu zatražio od lokalnih opštinskih službi da utiču na poljoprivrednike i pomognu im da u što većem broju apliciraju za povoljne kredite Svetske banke.

Radi se o projektu Svetske banke i Ministarstva poljoprivrede „Pedest, četrdeset deset“ za koji ovih dana treba da bude raspisan javni poziv.

-Dogovorili smo se da službe u opštini i poljoprivredna služba zajedno reaguju i da što više poljoprivrednika koji mogu, imaju želju i mogućnost apliciraju i iskoriste taj pogodan  kredit. Nadamo se se će ovaj projekat uspeti – rekao je Bogićević nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave.

Jedna od tema razgovora bila je i razvoj sela, odnosno komunalne infrastrukture, izgradnja lokalnih i atarskih puteva.

-Na inicijativu gospodina Nedimovića, koji je stalno na terenu i u razgovoru sa poljoprivrednicima, lokalnim samoupravama je naloženo da se uvede  pravilnik o razvoju infrastrukrute u selima. Na osnovu tog pravilnika lokalne samouprave mogu da konkurišu sa svojim projektom, koja je to najbitnija stvar u određenom selu ili opštini (izgradnja puteva, atarskih puteva, ambulanti, vrtića). Sve ono što je potrebno članovima seoskog domaćinstva, da ostanu i žive na selu. Ova inicijativa Nedimovića je konkretna stvar, budžet još uvek nije određen – dodao je Bogićević.

Po rečima predsednika opštine Gorana Mladenovića,  Vladičin Han je spreman da pomogne u sprovođenju pomenutih projekata, a to dokazuju i putevi koji su urađeni u proteklim godinama.

-Ta praksa biće nastavljena i dalje, sada uz podršku resornog ministarstva pa će u narednom periodu biti rekonstruisani i putevi do preostalih hanskih – rekao je Mladenović.

On je napomenuo da je opština i ranije pomagala poljoprivrednim proizvođačima putem raznih subvencija, što će se sada samo nastaviti uz podršku ministrastva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *