Migranti čiste divlje deponije oko Južne Morave kod Bujanovca (foto & video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. april 2021. Tridesetak migranata iz bujanovačkog Prihvatnog centra čistilo je danas priobalje Južne Morave u blizini centra, kako kažu, u znak zahvalnosti za gostoprimstvo koje su doživeli u Bujanovcu.

-Ova akcija je naš način da izrazimo dobru volju i zahvalnost meštanima Bujanovca i zaposlenima u kampu, koji nas tretiraju dobro. Ovde sam već godinu dana i nisam imao nikakvih problema – kaže za Bujanovačke Harun Hajdari iz Avganistana.

Akcija čišćenja divlje deponije kod mosta na Južnoj Moravi organizovana je povodom Svetskog dana planete Zemlje.

Zajednički su je realizovali Grupa za decu i mlade „Indigo“, Komesarijat za izbeglice, UNHCR, Ekološko društvo Bujanovac, lokalna samouprava i kompanija „Bici Komerc“, koja je obezbedila mehanizaciju za uklanjanje ogromne količine smeća.

-Želimo da makar malo poboljšamo situaciju po pitanju neodgovarajućeg odlaganja otpada. Mi svakog dana prolazimo pored ove divlje deponije na putu do Prihvatnog centra i dogovorili smo se da je uklonimo i tako damo svoj doprinos očuvanju životne sredine – kaže Tamara Simonović, izvršna direktorka organizacije „Indigo“.

Po rečima Mladena Zlatkovića, iz Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, migranti su bez dvoumljenja prihvatili predlog da učestvuju u današnjoj akciji, sa željom da se, kako je naglasio, oduže gradu koji ih je primio.

U Prihvatnom centru u Bujanovcu trenutno je smešteno 170 migranata, a većina je iz afričkih zemalja, kaže Zlatković.

Deponiju kod Južne Morave danas su čistili Avganistanci, Iračani, Iranci, Sirijci, Somalijci i Eritrejci.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *