Komemoracija Ognjenu Trajkoviću iz Vranja, pripadniku 63. padobranske

Bujanovac, Niš, 23. april 2021. (foto MOD) – U spomen i čast poginulom desetaru Ognjenu Trajkoviću iz Vranja, pripadniku 63. padobranske brigade, u petak je na niškom vojnom aerodromu Narednik-pilot Mihajlo Petrović održan komemorativni skup.

Komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić istakao je da je danas njihovo padobransko bratstvo „okupljeno pod kupolom tuge“ za njihovim nastradalim bratom Ognjenom.

– Trajković Ognjen, iz rodnog Vranja, nakon završene srednje škole odlučio je da se odvoji od svoje porodice, položi zakletvu otadžbini i kao vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka stupi u redove naše elitne jedinice. Njegov entuzijazam, upornost i ogromna želja za padobranstvom omogućile su da ispuni sve svoje zadatke, uspešno završi osnovnu padobransku obuku i postane profesionalni pripadnik naše jedinice. Tu nije stao, već je težio daljem ličnom usavršavanju, uz neverovatnu posvećenost i već razvijen osećaj pripadnosti jedinici koji samo mi poznajemo – naglasio je pukovnik Zonić.

Prema njegovim rečima, ta „neprekidna borba za najuzvišenije ideale slobode, rodoljublja i časti osvojila je i srce mladog Ognjena koji je stupio među najslavnije i najhrabrije“.

– Njegova čista duša svojom dobrotom ispunjavala je mirom i blagostanjem našu 3. padobransku četu herojske 63. padobranske brigade. Poput svojih predaka časno je ispunjavao zadatke. Svojim zalaganjem zadobio je veliko poverenje svojih starešina i kolega – naglasio je pukovnik Zonić.

Vojni padobranci, dodao je, pred kojima su drhtale i odstupale mnoge neprijateljske vojske, svoju hrabrost i veštinu izgrađivali su od samih početaka rada u toj jedinici, pomirili su se sa činjenicom da je rizik od prerane smrti sastavni deo njihovog svakodnevnog života i rada u jedinici u izvršenju složenih i visokorizičnih zadataka.

– Nažalost, njegov skok prekinuo je put njegove zemaljske slave i pozvao ga u nebesku Srbiju. Sada Ognjen korača carstvom božjim, sa svetim vojnicima i svetim ratnicima u beskonačnom stroju pravednika. Ognjene, večan ti spokoj u njegovom neprolaznom carstvu i večan ti pomen imena tvoga bio u srcu svakog pripadnika 63. padobranske brigade – rekao je pukovnik Zonić na kraju svog obraćanja.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice poginulog padobranca, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, episkop niški i vojni gospodin Arsenije i episkop pakračko-slavonski Jovan, kao i pripadnici 63. padobranske brigade, kolege i prijatelji.

Desetar Ognjen Trajković izgubio je život u sredu, 21. aprila oko 16.30 časova, prilikom izvođenja padobranskog skoka.

Bio je padobranac u 3. padobranskoj četi 63. padobranske brigade.

Rođen je 20. decembra 2000. godine u Vranju. Nije bio oženjen.

Sahranjen je danas na Šapranačkom groblju u Vranju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *