Sindikat: Arifi želi da proda Komunalac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. april 2021. Predstavnici sindikata zaposlenih u JP „Komunalac“ tvrde da predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi otpisuje milionska dugovanja i da zajedno sa rukovodstvom i Privremenim organom  upropaštava  preduzeće, sa ciljem da ga oteraju u privatizaciju.  Sindikalisti su reagovali nakon što je Arifi optužio radnike da žele da sruše preduzeće.

-Radnici hoće da spasu JP „Komunalac“, za razliku od predsednika Arifija, nesavesnog rukovodstva i Privremenog organa koji zajednički rade na tome da potpuno upropaste JP „Komunalac“. Očigledno je da predsednik Arifi i predsednik Privremenog organa (Ruždi Halili) imaju skriveni interes i rade u dosluhu da u potpunosti obezvrede preduzeće i potom ga prodaju – kažu iz Sindikata za Bujanovačke.

Nagip Arifi

Njihova reakcija je usledila nakon Arifijeve optužbe da radnici svojim tužbama hoće da sruše preduzeće.

Upravo je Arifi, na današnjoj sednici Opštinskog veća, na kojoj se razmatrao izveštaj o radu JP „Komunalac“,  spomenuo privatizaciju.

-Ili ćemo da spašavamo preduzeće ili sledi privatizacija, a ako dođe do toga u „Komunalcu“ neće raditi 179 radnika, koliko ih ima sada – rekao je on.

Za predstavnike sindikata, ovo je još jedan u nizu pritisaka i pretnji upućenih zaposlenima.

-Niko nema pravo da preti radnicima, a ovo jeste pretnja. Inače, broj zaposlenih u „Komunalcu“ je direktna posledica stranačkog zapošljavanja od strane nestručne i nesposobne uprave. Uprava i predsednik bi trebali da počnu da poštuju zakone, što do sada nije bio slučaj, jer, ponavljamo, očigledno je njihov interes privatizacija – kažu sindikalisti.

Po njihovim rečima, rukovodstvo i Privremeni organ ne štite interes preduzeća, već ga svesno, ali i iz neznanja vode direktno u propast nezakonitim odlukama koje aminuje lokalna samouprava.

A da rade nezakonito ne smatra samo sindikat, već i Državna revizorska institucija (DRI). Ova institucija je nakon izvršenog nadzora poslovanja za 2017. i 2018. godinu utvrdila da Privremeni organ nije postavljen u skladu sa zakonom – isti taj Privremeni organ postavio je upravo Nagip Arifi – ističu u sindikatu.

Govoreći o JP „Komunalac“ Arifi je danas ustvrdio i da jedino radnici ovog preduzeća dobijaju regres i topli obrok od 250 dinara dnevno, za šta sindikalisti kažu da je još jedna neistina.

-Upravo je suprotno, jedino zaposleni u „Komunalcu“ nisu primali regres i topli obrok sve do trenutka kada im to na šta su imali pravo nije omogućio sud. To što je preduzeće sada u lošoj finansijskoj situaciji nije krivica radnika, jer njihove tužbe još nisu ni došle na naplatu. Na drugoj strani, rukovodioci su ti koji su tužili i svoja potraživanja naplatili – i finansijski direktor i komercijalni i tehnički, kao i šef računovodstva – navode oni.

Arifijevu opasku da je „sindikat umislio da je Ustavni sud“ nazivaju notornom glupošću, jer, kako kažu, moraće da se poštuju odluke svih sudova svidelo se to nekom ili ne.

-Sindikat je pred Ustavnim sudom pokrenuo ocenu zakonitosti nekih odluka za koje je SO Bujanovac dala saglasnost kao osnivač preduzeća. I biće onako kako odluči Ustavni sud – kažu sindikalisti.

Privremeni organ i lokalna samouprava su najodgovorniji za stanje u preduzeću, naglašavaju, jer su omogućili nezakonit otpis potraživanja.

Dodaju da rukovodioci najpre dozvole da dugovi zastare, a onda ih otpišu.

Indikativno je da su najveći iznosi dugovanja otpisivani dok je na čelu opštine, u prethodnom mandatu, bio Nagip Arifi.

Tako je 2014. godine otpisano neverovatnih 50 miliona dinara, a naredne oko 13 miliona, dok je u periodu kada je opštinu vodio Šaip Kamberi otpisivano u proseku oko 2 miliona godišnje.

Od kako je Arifi ponovo preuzeo funkciju predsednika 2020. godine, otpisi ponovo rastu – na 6 miliona na kraju  godine, a samo od januara do marta ove godine preduzeće je „oprostilo“ više od 7 miliona dinara, o čemu su Bujanovačke već pisale.

-To je naš novac, novac koji mi potražujemo na osnovu prava iz radnog odnosa, ono što smo mi zaradili, oni otpisuju – konstatuju predstavnici sindikata.

Ukazali su i na diskriminaciju korisnika koju vrši rukovodstvo.

-Nekima se usluge naplaćuju po važećem cenovniku, a stanovnicima Velikog Trnovca se iznošenje smeća naplaćuje paušalno po ceni od 250 dinara. Mi tražimo da se svi naši korisnici tretiraju ravnopravno – kažu oni.

Predstavnici sindikata kažu da su juče imali zakazan sastanak sa Arifijem, ali da je on odbio da ih primi jer nisu došli sa predsednikom Privremenog organa Ruždijem Halilijem.

-Rekao nam je da obe strane treba da prisustvuju, a sada kada nema predstavnika radnika govori neistine, da mi rušimo preduzeće. Mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada i ništa više. Svoja prava ćemo i dalje tražiti na sudu pošto je očigledno da nam ih uskraćuju i opštinska vlast i rukovodstvo – zaključili su.

Opštinsko veće je usvojilo izveštaj o radu JP „Komunalac“ za prošlu godinu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *