Koha: „Non-pejper“ za međusobno priznanje, za Sever Kosova autonomija, poseban status za SPC

Bujanovac, Priština, 27. april 2021. (Foto Bujanovačke) – Prištinska Koha objavila je da će „Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“, što je deo navodnog non-pejper dokumenta Francuske i Nemačke. U ovom dokumentu, čiju autentičnost Koha nije mogla da potvrdi, ne spominje se jug Srbije. 

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rode izjavio je danas da je takozvani francusko-nemački „non pejper“ u izdanju Кoha ditore lažna vest.

„Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas“, napisao je Rode na Twitteru.

 Koha ditore navodi, međutim, da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona. Prema ovom dokumentu je predviđeno i da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.

Kako navodi ovaj list, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je „non-pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Autentičnost ovog dokumenta list Koha Ditore nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *