Predstavnici srpskih klubova pišu Vučiću, Opština prekršila Zakon o sportu, slede krivične prijave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. april 2021. – Zbog favorizacije albanskih klubova i kršenja zakona, svih 14 srpskih i jedan romski sportski klub iz bujanovačke opštine traže da se poništi konkurs za sport. O odluci komisije za sport i Opštinskog veća klubovi će izvestiti i predsednika države Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić,Ministarstvo omladine i sporta, Sportsku inspekciju i Koordinaciono telo za jug Srbije. Zbog sumnje u kršenje zakona razmatra se mogućnost i podnošenja krivične prijave protiv nadležnih u opštini.

Ko da igra i trenira: SC Mladost

Složni smo u oceni da je odluka komisije za raspodelu sredstava iz budžeta opštine nezakonita i ponižavajuća, i ujedinjeni ćemo se boriti za podelu novca po jasno utvrđenim kriterijumima”, zaključak je sastanka predstavnika svih nezadovoljnih klubova, održanog juče u Sportskom centru „Mladost“, na kojem je potpisana i zajednička žalba na odluku komisije.

Bruka, 40.000 godišnje: Mitić

Nećemo dozvoliti da se naša deca omalovažavaju. Jednostavno, nije u redu neku decu favorizovati, a neku drugu marginalizovati – poručio je Nebojša Mitić Duci, predsednik Rukometnog sportskog udruženja (RSU) Munje.

U žalbi se zahteva od Opštinskog veća da poništi odluku donetu na osnovu predloga komisije za sport „zbog grubog kršenja Zakona o sportu“.

Nesrazmerno raspoređena sredstava, enormno smanjenje iznosa za pojedine srpske klubove u odnosu na ranije godine, dodeljivanje novca čak i novoosnovanim klubovima, iako je propisano da klub mora da postoji i takmiči se najmanje dve godine da bi dobio sredstva na konkursu, neki su od razloga za poništavanje odluke koji su navedeni u žalbi.

Odlukom je, pored ostalog, predviđeno da od ukupno 6,5 miliona dinara, operedeljenih za finansiranje sportskih klubova u ovoj godini, 1,9 miliona ili 30 odsto dobije FK Trnovac, što je u suprotnosti sa Zakonom o sportu u čijem članu 138 se precizira da jedan klub ne može da dobije više od 20 odsto od ukupnog iznosa.

Inače, glas jedinog predstavnika Srba u komisiji, Vitomira Tomića, je bio i jedini glas protiv ovakve odluke.

Nenad Stajić iz Košarkaškog kluba Plej 017, kaže da nisu svi klubovi potpisnici žalbe nezadovoljni iznosom koji su dobili, ali se radi o principima:

Konkurs bez kriterijuma: Stajić

Samo to što je jednom klubu dodeljeno više od 20 odsto ukupnog budžeta je dovoljno da se konkurs obori i raspiše novi, a pored toga ima još mnogo neregularnosti, koje smo pobrojali u žalbi. Konkrs je sproveden netransparentno, bez ikakvih unapred utvrđenih kriterijuma, kao uostalom i nekoliko prošlih godina, ali ovako nezakonito i sramno više ne može.  Nemamo apsolutno ništa protiv Albanaca, ili albanskih klubova, samo tražimo da se novac podeli po jasno postavljenim kriterijumima, svakom po zasluzi – rekao je Stajić.

Ukoliko opštinske vlasti ne ponište odluku i ne raspišu novi konkurs, najavljeno je da će u znak protesta biti održan masovan javni trening na gradskom trgu, a zatim biti preduzeti i „dalji koraci“.

Nikakav lični interes nemamo mi kao predsednici, osnivači, treneri klubova, mi koji radimo sa decom. Ovde su deca u pitanju. Tražimo da komisija radi profesionalno zbog te dece kojoj su sada, u slučaju RSU Munje, dali 40.000 dinara, a za takmičenje nam treba 400.000. Ponavljam, to je omalovažavanje dece, a ne mene. Nas nekoliko entuzijasta daje dve godine iz svog džepa i sada je goli opstanak u pitanju – naglašava Nebojša Mitić.

Ogorčen na način na koji je raspodeljen novac je i predsednik i trener Karate kluba BSK Vladan Milosavljević.

Za klub čija deca se sa svetskih i evropskih takmičenja vraćaju sa medaljama, čija deca su državni prvaci, komisija je odredila iznos od 40.000 dinara. Najmanje od svih ostalih karate klubova – rekao je Milosavljević.

Za trofejni klub 40.000: Milosavljević

Po rečima predsednika Rukometnog kluba BSK Heba Zorana Miloševića, komisija je dužna da kao kriterijum uvaži tradiciju klubova, uspehe kroz istoriju i generacije koje su klubovi iznedrili.

Predstavnik FK Levosoje Tomislav Stojanović smatra da država mora da interveniše.

Inače će se sve ugasiti u Bujanovcu, ne samo sportski klubovi. Saterani smo do zida, ovo nije samo sport, ovo je politika – rekao je Stojanović.

Sa svega 6,5 miliona dinara određenih za finansiranje sportskih klubova Opština Bujanovac je ubedljivo poslednja po izdvajanjima za sport u celom Pčinjskom okrugu i šire.

Prošle godine konkurs za finansiranje sportskih klubova nije ni raspisivan.




One thought on “Predstavnici srpskih klubova pišu Vučiću, Opština prekršila Zakon o sportu, slede krivične prijave

  1. Fudbaler

    Odjednom ovi karatisti, rukometasi i vaterpolisti digose glas kad njih lupise po dzepu… Gde ste bili kad su unistavali fudbal i godinama fudbalskim klubovima davali po 100.000 dinara?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *