Skupština: Srpske svađe, trgovina i šta tesna većina znači za građane

Bujanovac, 29. april 2021.- Dok građani putem komentara na našem portalu i FB stranici traže povratak srpskih odbornika u parlament, vodeći ljudi dva srpska bloka sa ukupno 13 mandata nastavljaju sa međusobnim optužbama, ne vodeći pritom računa o interesima onih koji su ih izabrali.

Neki beogradski mediji, tražeći krv, objavili su a ostali preneli da je neko u Bujanovcu izdao srpsku stvar i sprečio smenu predsednika Opštine Nagipa Arifija. Navodno je na sednici parlamenta 21. aprila sve bilo spremno za njegovu smenu, ali se srpski odbornici nisu pojavili na zasedanju.

Šef lokalnih naprednjaka Nenad Mitrović za diverziju je optužio Stojanču Arsića, prvog na izbornoj listi SPS, da je bio protiv povratka u Skupštinu. Arsić je, međutim, izjavio da ga niko nije ni zvao na bilo kakav razgovor.

U narodu je tako stvorena nepotrebna tenzija jer je ispalo da bi Nagip pao samo da su se Srbi složili. A srpski  političari u Bujanovcu nisu mogli da se slože ni oko mnogo jednostavnijih problema.

Nagip ne bi pao te srede iz najmanje jednog razloga, a to nisu Srbi.

Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da predsednika opštine tajnim glasanjem bira i smenjuje većina odbornika. Međutim, prethodno je potrebno da trećina deputata zvanično inicira smenu, što se u Bujanovcu nije desilo.

Gordana Bjeletić (Foto N1)

U takvim parlamentima se odluke donose otežano, često uz ucene, a većina može da ne postoji i samim tim ako neko od odbornika ne dođe na sednicu. I sve to šteti građana i interesu zajednice, kaže Gordana Bjeletić

Tako u Bujanovcu, pored Srba koji zbog stvaranja svealbanske većine parlament bojkotuju od njegovog konstituisanja prošlog leta, na delu trenutno imamo tesnu skupštinsku većinu od 2 odbornika što, po Gordani Bjeletić, urednici portala Južne vesti, predstavlja ogroman teret za građane Bujanovca, a za odbornike koji su u politici zbog ličnog, a ne interesa zajednice, odličan kapital za trgovinu:

Tamo gde se nakon izbora vlast formira uz tesnu većinu u parlamentu, pred građanima su ili 4 neizvesne godine do novih izbora, ili privremena uprava i vlast koju umesto njih postavi vladajuća stranka u državi. U takvim parlamentima se odluke donose otežano, često uz ucene, a većina može da ne postoji i samim tim ako neko od odbornika ne dođe na sednicu. I sve to šteti građana i interesu zajednice, kaže Gordana Bjeletić.
Zbog činjenice da u taboru dve najjače vladajuće stranke, Arifijeve DP i Kamberijeve PDD, ima nezadovoljnih odbornika, spekulisalo se da na poslednjem zasedanju možda neće biti kvoruma, što bi značilo uvođenje privremenih mera ukoliko se sednica ne održi do 17. maja, 3 meseca od poslednje.
Do toga nije došlo, u sali je bilo 27 od 41 odbornika, a naša sagovornica ponovo potencira interes zajednice:
Gledano sa strane biće zanimljivo, a za građane Bujanovca bojim sa stresno da prate da li će u Bujanovcu među odbornicima prevagnuti interes građana i zajednice, ili će svoje mandate upotrebiti da ostvare lične privilegije i menjati opciju. Svakako bi izgled lokalnog parlamenta u narednom periodu mogao da se menja, da prevagnu druge opcije, ali nije manje izvesno da parlament ne preživi ovaj mandat, već da se Bujanovac suoči sa njegovim raspuštanjem i da do izbora upravlja privremeni organ koji postavlja Vlada, koji u Srbiji postavlja SNS- objašnjava Gordana Bjeletić.
I, šta od svega toga imaju lokalni Srbi?
Umesto da se bave problemima zajednice, da kao nosioci lista dve vladajuće stranke u Beogradu, SNS i SPS, pokušaju da ih reše, opsednuti sobom lideri se građanima ponajmanje bave.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *