Ardita Sinani, nova predsednica Preševa: Ujedinjeni protiv „Vučićeve produžene ruke“

Bujanovac, 10. maj 2021. Predsednica odbora PDD-a u Preševu, Ardita Sinani , koja bi prema očekivanjima trebala da postane nova predsednica ove opštine, kaže da nova koalicija i smena vlasti u Preševu znače „oslobađanje od direktnog uticaja vlasti koju u Preševu Aleksandar Vučić ima zahvaljujući Srpskoj listi koju kontroliše i satelitu SNS-a Šćiprimu Arifiju“.

Sinani je za portal Nova.rs otkrila najbitnije stavke sporazuma o koaliciji koji su juče potpisali Pokret za reforme Samija Salihua (5 mandata), Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe (9 mandata), Partija za demokratsko delovanje (7 mandata) i Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija (1 mandat).

-Tražićemo ponovno otpočinjanje dijaloga predstavnika Preševske doline sa Vladom Srbije, koji je blokirao Vučić, a tiče se imprementacije tri sporazuma koji su sa Vladom već potpisani – kaže Sinani.

Ona najavljuje unutrašnje reforme, pozivanje državnog i nezavisnog revizora u vezi procene nezakonite potrošnje javnih sredstava iz budžeta opštine, za koje sumnjaju „da ih je počinio odlazeći predsednik opštine Šćiprim Arifi i njegovi partneri iz vladajuće stranke“.

Sporazum podrazumeva i zahtev opštini Medveđa da uključi Albance koji su isključeni iz lokalne vlasti u ovoj opštini, kao „preduslov za reciprocitet sa Preševom“.

-Nastojaćemo da u koordinaciji sa vlastima u Bujanovcu tražimo više zajedničkih investicija od strane države koja naše i druge opštine na Jugu Srbije konstantno socio-ekonomski diskriminiše – kaže Sinani za portal Nova.rs.

Stranke koje su na lokalnim izborima u Preševu ušle u trku sa jednim od prioriteta da „sklone“ aktuelnog predsednika opštine Šćiprima Arifija, kojeg smatraju bliskim saradnikom aktuelne republičke vlasti i produženom rukom Aleksandra Vučića, potpisivanjem sporazuma o novoj koaliciji dan uoči konstitutivne sednice, sada imaju 22 od 38 mandata u Skupštini, čime Arifijeva Alternativa za promene sa 14 mandata i „srpska lista“ sa dva mandata, postaju opozicija.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Preševo na kojoj će nakon potvrđivanja odborničkih mandata Preševo dobiti novu vlast, zakazana je za danas.

Prema rečima urednika Bujanovačkih Nikole Lazića, nova koalicija je očekivani epilog, jer se desilo ono što su potpisnici sporazuma i najavili posle izbora.

Ipak, on je skeptik kada je u pitanju funckionisanje nove koalicije na duže staze, jer su u njoj stranke različitih programskih ideja, koje su u prošlosti imale različita neslaganja, pre svih Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe.

-Ulazak u vlast je bio poseban imperativ Kamberiju, koji je prošle godine ’izgubio’ Bujanovac, i veliko je pitanje šta bi se sa strankom dešavalo u budućnosti da je i u Preševu ostala u opoziciji – rekao je Lazić za Nova.rs.

Vanredni lokalni izbori u Preševu održani su 28. marta, a glasalo je 18.499 od 41.847 upisanih birača, što je izlaznost od oko 45 odsto, veća nego prethodnih godina.

Najviše glasova (6.020) i mandata (14) pripalo je partiji Alternativa za promene odlazećeg predsednika opštine Šćiprima Arifija.

Na izborima u Preševu učestvovala je i zajednička lista stranaka sa članovima srpske nacionalnosti u većini odnosno „srpska lista“ (2 mandata), na kojoj su bili kandidati iz SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokreta socijalista i Srpske stranke Zavetnici.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *