Poziv vernicima na proslavu 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. maj 2021. Eparhija vranjska i manastir Sveti Prohor Pčinjski pozivaju  vernike na proslavu 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog koja će biti održana 13. juna.

„Hiljadugodišnje molitveno poštovanje Prepodobnog Prohora Pčinjskog, u čiju je čast pre 950 godina podigao manastir vizantijski car Roman IV Diogen na obali reke Pčinje, pravo je duhovno blago Srbije. Ova značajna godišnjica Manastira biće svečano proslavljena 13. juna 2021. godine“, navode iz Eparhije.

Inače, centralna proslava ovog velikog jubileja trebala je da bude održana 2020. godine, ali je odlukom Organizacionog odbora  odložena za 2021. godinu zbog pandemije korona virusa.

„Liturgijskom sabranju u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog načalstvovaće Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje više arhijereja naše Svete Crkve“, kaže se u pozivu upućenom danas.

Pokrovitelj proslave je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pozivamo sve verne da svečano obeležimo veliki jubilej ove naše srpske svetinje“, poručuju iz Eparhije.




One thought on “Poziv vernicima na proslavu 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski

  1. Aca NI

    Bas me zanima sta ce reci za manastir, da li je bujanovacki ili kao sto uvek kaze vranjski? Ne pravim podele hvala Bogu sto je hriscanski i srpski, ali uvek naglasava Vranje, a manastir se nalazi u Bujanovackoj opstini. Jadno, ko zna zasto toliko to pokrivaju? Mozda i ne znaju ni oni sami…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *