Mustafa: Naša ideja je ujedinjenje sa Kosovom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. jun 2021. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca  Ragmi Mustafa poručuje preko kosovskih medija da je “dugogodišnja politička volja Albanaca na jugu Srbije – ujedinjenje sa Kosovom”.

Govoreći o ideji bivšeg predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Kosova i područja koje obuhvata opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Mustafa je rekao da se ovdašnji Albanci zalažu za tako nešto.

-Bivši predsednik Hašim Tači jedan je od retkih zvaničnika koji je javno  isticiao našu dugogodišnju političku volju – ujedinjenje sa Kosovom. Sistematski je u javnosti proklamovao ujedinjenje Doline sa Kosovom i naravno, kao što Albanci Preševske doline daju podršku svakom lideru koji zastupa njihove interese, odnosno političku volju, tako su podršku davali bivšem predsedniku Hašimu Tačiju. Nemamo dovoljno podataka o tome koliko je i gde stigla ova ideja, ali smatram da bi pripajanje trebalo da bude krajnje odredište – kaže Mustafa za prištinski Klan Kosova.

Naglasio je da Albanci sa juga Srbije žele da budu uključeni u proces dijaloga između Kosova i Srbije.

-Imamo stalnu koordinaciju, saradnju i konsultacije između vlada Albanije i  Kosova. Uloga dve vlade je neosporna i trebalo bi da bude takva, jer mi stalno težimo da budemo pod institucionalnom zaštitom Kosova i Albanije – kaže on.

Rekao je i da su za razliku od prethodnih godina Albanci mnogo više politički organizovani i mobilisani.

-Nismo ravnopravni građani sa većinskim građanima, a to znači da ostaje samo jedno rešenje – povratak na referendum iz 1992. godine kada je zahtevana teritorijalna autonomija sa pravom na ujedinjenje, uz izraženu volju da se uključimo u regionalni proces između Kosova i Srbije. Albanci Preševske doline žele da budu deo ovog procesa u Briselu radi pronalaska rešenja koje bi omogućilo veći prostor za slobodu, pravdu i jednakost, a to se sigurno može postići samo sveobuhvatnim međunarodnim sporazumom koji će dovesti do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije – naglasio je on.

 

 




2 thoughts on “Mustafa: Naša ideja je ujedinjenje sa Kosovom

  1. Komita

    Moram da priznam da ste se komsije previse zaneli i sebi dali previse na znacaju… niti ce se to ikada dogoditi, niti cete biti u situaciji da o tome nimalo odlucujete… kao gosti u ovoj drzavi trebali bi da iskazete postovanje prema drzavi u kojoj ste nacionalna manjina a ne da pomisljate da otcepljujete deo teritorije onima od kojih ste dobili gostoprimstvo. Bojim se da te puste snove nikada necete dosanjati – znaci da vam preostaje samo da se ukljucite u normalan zivot u drzavi u kojoj boravite i izbacite vase ideje iz glave jer nije dobro ni za zdravlje ni za narod koji verovatno od vas ocekuje da im resavate osnovna zivotna pitanja a ne da glumite visoku politiku kojoj svakako niste dorasli vec vam sluzi za sticanje jeftinih poena kod naroda koji ionako jako tesko zivi

    Reply
  2. Milan

    „Nemamo dovoljno podataka o tome koliko je i gde stigla ova ideja…“
    Evo da vam pomognem – do nigde.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *