Mustafa: Tražimo dijalog sa Vladom Srbije o „Planu od 7 tačaka“, pravu na autonomiju i specijalnom statusu

Mustafa: Vlada Srbije blokira dijalog 8 godina

Bujanovac, 3. jun 2021.- Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa pozvao je Gordanu Čomić, ministarku za ljudska prava, manjine i društveni dijalog da posreduje u sprovođenju “Plana od 7 tačaka” o pravima i položaju Albanaca koji je 2013. odobrila Vlada Srbije.

-Dijalog o individualnim i kolektivnim pravima, pravima na ravnopravnost i pravdu, jednakost i više slobode, pravo na autonomiju i specijalan status ne može se izbeći, rekao je Mustafa.

Na sastanku sa ministarkom Gordanom Čomić u Vranju, on je zatražio da se počne sa realizacijom “Plana od 7 tačaka” o položaju Albanaca u Srbiji koji je 2013. godine odobrila Vlada Srbije.

Ekonomski razvoj, integracija u državnim institucijama, pravo na upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizacija pravosuđa, udžbenici na maternjem jeziku, priznavanje kosovskih diploma, kultura, informisanje, zdravstvo i socijala teme su koje je Mustafa predočio ministarki na sastanku održanom u sredu u Vranju.

-Iako prisustvo u vladi ministra Vulina govori o nedostatku njenog demokratskog kapaciteta, očekujemo da gospođa Čomić otvori prostor za dijalog sa predstavnicima Albanaca koji Vlada Srbije blokira 8 godina- kazao je Mustafa.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih opština Pčinjskog okruga, Grada Vranja, Koordinacionog tela za jug Srbije i OEBS-a.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *