Skupštinska polemika Kamberi-Brnabić oko promene Ustava

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. jun 2021. (Foto Bujanovačke)Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je danas u Skupštini Srbije, da je protiv parcijalne izmene Ustava Srbije i da najviši pravni akt zemlje treba promeniti u celosti, a kao primer dobre ustavne prakse naveo je Ustav Kosova. Premijerka Ana Brnabić poručila je Kamberiju da nije u redu da se u Skupštini Srbije poziva „na ustav samoproglašenog Kosova, s obzirom da je poslanik u parlamentu zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom i iz te pozicije to mora da poštuje“, prenosi Tanjug.

Postoje brojni argumenti za promenu celog Ustava, a jedan od njih je i taj, što se u članu 1 Srbija definiše kao država srpskog naroda što je problematično sa aspekta manjina – kaže Kamberi.

Naglasio je da u Srbiji manjine čine više od 20 odsto stanovništva, a takva definicija, po njegovim rečima, širi uverenje da su članovi zajedica drugačijeg porekla „građani drugog reda“.

Po njegovim rečima manjine u Srbiji čine više od 20 odsto stanovništva, a takva definicija, kaže, širi uverenje da su članovi zajedica drugačijeg porekla „građani drugog reda“.

U tom smislu kao bolje primere naveo je Crnu Goru, u čijem se Ustavu, tvrdi, navodi da je nosilac suverenosti građanin koji ima crnogorsko državljansto, ali i Kosovo, navodeći da u članu 1 stoji da je „Republika Kosovo država svojih državljana“.

Kao problematičnu je naveo i preambulu Ustava, koja Kosovo i Metohiju definiše kao deo Srbije, jer kako kaže, predstavlja prepreku bržem napretku na EU putu.

Po njegovim rečima, inicijativa za promenu dela Ustava, kojom se domaće zakonodavstvo usaglašava sa zakonodavstvom EU, nije dovoljna, jer obuhvata samo pitanja iz poglavlja 23 i 24.

-Srbiji su potrebne decentralizacija i regionalizacija da bi postala bolje mesto za život, a u takvim zahtevima vlast neargumentovano vidi strah od secesije – rekao je Kamberi.

Brnabić je odgovorila Kamberiju da „nije u redu” da se kao poslanik poziva na ustav Kosova jer je, kako je istakla, poslanik Skupštine u zemlji čija je to teritorija.

To je naša pokrajina i Vi to morate da poštujete. Za ovaj Dom ne postoji ustav Kosova, a nezavisnost su izvojevali da nikoga ništa nisu pitali, ni jednog svog građanina“, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, „Ustav takozvanog Kosova za nju ima značaj kao kada bi ona sama proglasila beogradsko naselje Karaburmu za nezavisnu državu i napisala ustav“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *