Nemački ministar: Vrata EU otvara sporazum Beograda i Prištine

Bujanovac, 8. jun 2021. Pored toga što bi povećao regionalnu stabilnost,  sveobuhvatni sporazum Beograda Prištine bi i poboljšao izglede dve zemlje za članstvo u EU, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

Na  video konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja učesnica „Berlinskog procesa“  pod predsedavanjem Nemačke, Mas je rekao da svi narodi u Evropi imaju istorijski teret, ali da istorija ne sme da bude prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima, Berlin bezuslovno podržava napore visokog predstvanika EU Žozepa Borela i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog zadatka.

Istakao je da mora proces proširenja ponovo da se pokrene.

-Budućnost svih šest država Zapadnog Balkana je u EU. Nemačka se i dalje potpuno zalaže za taj cilj – istakao je Mas.

Dodao je da kada države regiona pokažu rezultate i EU mora da uradi svoj deo.

Ukazao je da države regiona treba da jačaju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na zaštiti slobode medija i stvoraju prostor u kojem demokratija može da se razvija.

-Takve reforme će doprineti privlačenju većih stranih investicija, stvoriti perspektive za mlade ljude i zaustaviti odliv kvalifikovane radne snage iz regiona – naglasio je on.

Takođe je kazao da bi EU trebalo konačno da ispuni svoj deo po pitanju vizne liberalizacije sa Kosovom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *