Srpski i kosovski privrednici: Pustite nas da normalno poslujemo

Bujanovac, 9. jun 2021. (foto: Sajam privrede u Prištini 2018) – Uprkos napetosti koje prate dijalog Beograda i Prištine, privrednici iz Srbije i sa Kosova vrlo su zainteresovani za međusobno poslovanje i saradnju, poručuju privrednici Adrijana Jusufi i Radovan Mitrović.

Važno je da nadležni učine sve da se ukinu barijere koje ometaju razmenu i transport robe, zaključuju oni.

Podsećanja radi, privrednici su imali istovetno mišljenje i 2018. godine na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, o čemu su Bujanovačke pisale, a gde su predstavnici  političkog i poslovnog sveta uglas ponavljali: O politici se priča, od ekonomije se živi.

Na tom sajmu, među 70 kompanija iz Srbije (Beograd, Niš, Ćuprija, leskovac, Trstenik…), bile su i dve firme iz Bujanovca – Bivoda i Megal

-Privrednici iz Srbije imaju veliko interesovanje za plasiranje svojih roba na kosovskom tržištu, jer odavde dobijaju novac itekako potreban srpskoj privredi i društvu – kaže je Adrijana Jusufi, direktorka kompanije „A“ iz Prištine, prenosi Beta.

Ova firma se, inače,  bavi trgovinom na malo i veliko, a više od deset godina nabavlja robu od preduzeća iz Srbije.

Ona je ocenila da je kosovsko tržište interesantno za srpske firme i zbog toga što su građani Kosova navikli da koriste proizvode iz Srbije.

-Ranije je to bilo izrazitije, sada  manje, ali još uvek dovoljno interesantno za privrednike iz Srbije –  kaže Jusufi.

Dodala je da oko 90 odsto kompanija sa Kosova kupuje na tržištu Srbije i da je mali broj onih koji izvoze u Srbiju, a da na drugoj strani, nije bilo investicionih projekata srpskih privrednika za neko značajnije ulaganje na Kosovu.

Radovan Mitrović, direktor subotičke kompanije Hemotehna, koja godinama izvozi PET ambalažu na Kosovo, kaže za Betu da je Srbija nezaobilazan partner Kosova kad je u pitanju poslovna saradnja.

-Privrednici Kosova su navikli na naše proizvode, usluge i puno savetodavnih stvari. Oni dolaze rado i po robu i po ugovore i to funkcioniše. Mi se sa njihovim privrednicima dobro razumemo i mislim da će u budućnosti rasti razmena dobara između Kosova i Srbije – kaže on.

Smatra da bi saradnja privrednika Srbije i Kosova bila mnogo bolja kada bi bili rešeni politički odnosi.

-U nagoveštaju je rešavanje tog problema, ali mora da se sedne za jedan sto i rešavaju konkretni životni problemi, jer privreda je život i svi zavisimo od toga. Nasušna potreba je da političari, koliko god je to moguće, naprave kompromis i nađu rešenje – rekao je Mitrović.

Sličnog mišljenja je Adrijana Jusufi, koja naglašava da i jedna i druga strana treba da imaju u vidu da je saradnja u trgovini i u svim drugim oblastima od interesa za građane

-Treba da se učini sve da se ukinu sve moguće barijere koje mogu da ometaju normalan i nesmetan protok roba i usluga na obe strane – kaže ona.

Navela je da se kosovski privrednici koji se bave izvozom u Srbiju, ili u tranzitu voze robu preko Srbije, žale na neke od problema koje im srpska strana stvara kada su u pitanju papiri, odnosno prateća dokumentacija koja istovremeno otežava ili čak onemogućava tranzit roba.

-Predstavnici vlasti u Srbiji treba da razmisle o ukidanju tih barijera, jer se ne isključuje da nova vlada Kosova odgovori reciprocitetnim merama i time se stvore i problemi u snabdevanju robom iz Srbije – upozorila je Adrijana Jusufi.

Mitrović smatra da bi privredne komore Srbije i Kosova morale puno toga da urade da se otklone smetnje u poslovanju i razmeni roba jer su privrednici članovi tih udruženja.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *