Vjosa Osmani: Naš cilj je obostrano priznanje

Bujanovac, Priština, 10. jun 2021.  Kosovo učestvuje u dijalogu sa Srbijom radi postizanja sporazuma koji podrazumeva obostrano priznanje, kaže kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Pored uzajamnog priznavanja, Srbija bi trebalo da otvori i svoje arhive kako bi se pronašli nestali, naglasila je Osmani, prenosi prištinska Ekonomia Online.

-Kosovo je spremno na razgovore radi postizanja međusobnog sporazuma koji za cilj ima uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije. Mislim da će to zavisiti od toga kako će se Srbija ponašati u dijalogu i šta zaista misli o svom članstvu u EU – pošto vojno i ekonomski sarađuje sa Rusijom“, izjavila je Osmani na onlajn diskusiji u organizaciji Atlantskog saveza.

Po njenim rečima, multietničke vrednosti se na Kosovu primenjuju u svim sferama, a vreme je, kako kaže, da Srbija odluči šta želi.

Kosovo je uvek pokazivalo konstruktivnost i pružalo ruku saradnje.  Kosovo je spremno da sedne za pregovarački sto, iako se Srbija nikada nije izvinila. Oduvek smo bili dobar komšija – kaže ona.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala istakla je da je članstvo Kosova u Interpolu i NATO jedan od najvažnijih prioriteta.

-Naša vojska, KBS,  postaje mnogo profesionalnija uz podršku NATO i potpuno u skladu sa NATO standardima. Nedavno su naše snage učestvovale u NATO vežbi ‘Branilac Evrope 21′ – dodala je Osman




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *