Odobreno korišćenje Fajzer vakcine za decu

Bujanovac, Beograd 11. jun 2021. Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) danas je odobrila korišćenje Fajzer vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

„Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i doneta zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Agencije, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi, nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comirnaty protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNtech, za uzrast 12-15 godina starosti.

Dodaje se da će u narednim danima izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Fajzer vakcina prethodno je dozvoljena i za korišćenje mladih od 16 do 18 godina.

Kako je ranije napomenuto, vakcina bi trebalo da se daje u konsultaciji sa pedijatrima, a pre svega trebalo bi da je prime ona deca koja imaju zdravstvene tegobe i hronične bolesti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *