Srpski vojnici sa Amerikancima, Britancima, Francuzima – vežba na bazi „Jug“ (foto)

Bujanovac, 12. jun 2021. (foto MO) – Pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga još devet  država već nekoliko dana intenzivno vežbaju u bazi “Jug” i poligonu Borovac kod Bujanovca na međunarodnoj vojnoj vežbi „Platinasti vuk 21“.

Ove godine na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Kako kažu u Ministarstvu odbrane, vežba se izvodi sa ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga na taktičkom nivou tokom izvođenja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.

-Mešoviti timovi uvežbavaju taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem koje se primenjuju prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama. Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, blokada i pretraga terena, rad na kontrolnom punktu, realizacija motorizovanih i pešačkih patrola i pružanje prve pomoći deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih programom obučavanja. U obuci se koristi i simulator virtuelnog bojišta – saopštava ministarstvo.

Vežba je počela pre devet dana i završava se 18. juna.

„Platinasti vuk“ se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku, navode u ministarstvu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *