Građani kod Trgovišta zaustavili radove na MHE, investititor ne zna zašto se meštani bune

Bujanovac, 15. jun 2021. (Foto snimak ekrana)- Meštani sela Donji Stajevac kod Trgovišta juče su onemogućili nastavak radova na izgradnji mini-hidroelektrane (MHE) na reci Tripušnici, od koje nastaje Pčinja. Protestujući protiv izgradnje, oni su sprečili spuštanje cevi u reku.

Stajevčani se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane „Pročovci 3“, čiji je investitor Turbo Energy System DOO Trgovište, o čemu su Bujanovačke pisale još prošle godine.

U odbrani reke Tripušnice meštanima je juče pomagalo nekoliko aktivista iz Vranja, javlja Slobodna reč.

Inače, Stajevčani nedeljama traže pomoć stručne javnosti i medija, kako bi sprečili postavljanje cevi u reku.

Izvođač radova je odustao od te namere nakon dolaska pobunjenih meštana na lice mesta.

Investitor ne zna zašto se građani bune (Foto snimak ekrana Nova.rs)

Tokom protesta je došlo do verbalnog sukoba meštana i zakonskog zastupnika ove firme Olivera Krstića, koji tvrdi da meštani nemaju pravo da tuda prolaze.

Na gradilištu nema table sa podacima o radovima koji se izvode, a okupljeni meštani tvrde da radovi na izgradnji MHE prestaju svaki put kada se okupe.

Krstić kaže da ne zna zbog čega se ljudi bune.

Samo prave probleme, ne znam šta hoće. Kažu ostaće bez vode, to nije tačno-  tvrdi Krstić.

Meštani, na drugoj strani, tvrde da je tok reke promenjen, a nije izgrađen obećani most, kao i da na tom prostoru ima nerešenih pravno-imovinskih odnosa.

Oni su se početkom maja ove godine obratili  Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dopisom u kom su naveli da se na reci Tripušnici (Pčinja u gornjem toku) izvode radovi koji nisu obeleženi i obezbeđeni, da ne postoji tabla sa informacijama, da su dozvole upitne kao i da nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.

Krajem meseca su iz Ministarstva dobili obaveštenje da je njihova pritužba u vezi izgradnje MHE na reci Pčinja „bila osnov da ova inspekcija započne kontrolu građevinske inspekcije opštinske uprave opštine Trgovište“.

Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja ćemo Vas obavestiti“, navodi se u dopisu Ministarstva.

U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je ovom investitoru za MHE Pročovci 3 snage 910 kW dozvola izdata u novembru 2018. godine.

Meštani su ranije za lokalne medije tvrdili da je investitor Oliver Krstić rođak bivšeg predsednika opštine Trgovište, a sada narodnog poslanika Nenada Krstića.

Investitor je 4. februara 2020. godine dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Reka Pčinja, čija je dolina Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica, sve do ušća sa Lesničkom rekom, odakle nastavlja tok ka zapadu kao Pčinja.

Na području PIO Dolina Pčinje je ustanovljen režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštinu Bujanovac, odnosno katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *