Zatvoreni grad: Opština Bujanovac poslednja u Srbiji po transparentnosti

Piše: N. Stevanović

Od 145 opština Bujanovac na 144. mestu

Bujanovac, 15. jun 2021. (Foto ilustracija) – Na tabeli transparentnosti opština i gradova u Srbiji Opština Bujanovac je na katastrofalnom pretposlednjem mestu. Isti indeks ima Preševo i ove dve lokalne samouprave su najgore, među 145 u celoj zemlji, po pitanju transparentnosti u trošenju novca iz budžeta, donošenju odluka, korišćenju opštinske imovine i podeli novca na konkursima.

-Bujanovac je zabeležio veliki pad – rekao je Zlatko Minić, saradnik organizacije Transparentnost Srbija, na predstavljanju „Indeksa transparentnosti lokalne samouprave LTI 2021“.

Transparentnost Srbija od 2015. godine koristi LTI metodologiju za ocenjivanje i rangiranje jedinica lokalne samouprave na osnovu indeksa transparentnosti.

Bujanovac je od odličnog desetog mesta i indeksa 47 (od mogućih 100) u izveštaju iz 2017. godine svake godine nazadovao na tabeli na sadašnji LTI indeks 21 i samo dno po pitanju transparentnosti.

Indeks se izračunava kao zbir poena dobijenih na osnovu odgovora na indikatorska pitanja koja su prikupljena pregledanjem zvaničnih internet prezentacija gradova, opština i gradskih opština.

Direktor Transparentnosti Srbija, Nemanja Nenadić, kazao je da je transparentnost veća tamo gde postoje jasno definisane zakonske obaveze i sankcije.

Od opština u okruženju, Vranje je na 7. a Vladičin Han na 12. mestu.

Najbolji indeks transparentnosti u Srbiji imaju Bečej (90), Sombor (88) i Kanjiža (83).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *