Kosovo traži deo crnogorskog primorja

Bujanovac, Priština, 21. jun 2021. (Foto ilustracija) –Кosovsko ministarstvo pravde podnelo je tužbu protiv Crne Gore i Opštine Budva, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, gde se nekada nalazilo dečje odmaralište, prenosi Sputnjik.

Tvrde da su odmaralište kupili pre šest decenija, a od kotorskog suda, kojem je podnesena tužba za utvrđivanje prava svojine, zahtevaju da donese privremenu meru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje do okončanja sudskog spora, objavile su „Vijesti“.

Кako se navodi, Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, osporila je tužbu kosovske institucije, zatraživši od suda da je odbaci.

Opština Budva je stava da tužbeni zahtev nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Кosovu iz juna 1999. godine, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva.

„Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji Кosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Кosovu, ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi“, navodi se u odgovoru na tužbu.

Podsetimo, kosovske vlasti već duže od decenije bezuspešno vode spor kako bi dokazali da je nekadašnje odmaralište u uvali Кamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže, vlasništvo „građana Кosova“.

Oni kao dokaz potežu kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savet za socijalna politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke autonomne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *