Okršaj Vučića i Kamberija u Skupštini: O zločinima i Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Beograd, 22. jun 2021. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je danas u Skupštini da je Srbija devedesetih godina počinila teške ratne zločine na Kosovu i da je ovo trenutak kad državne vlasti moraju da u dijalogu sa Prištinom da razgovaraju „sa ljudima kojima je ubijala decu, a nekima i cele porodice“. U odgovoru na ove navode predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upitao ko će da priča o zločinu nad porodicom Šutaković, gde su troje dece od 18, 13 i 10 godina, Aleksandar, Đorđe i Radoman zločinački ubijeni i zajedno sa ocem i majkom pokopani.

-Oni ne mogu da dođu u Prištinu da vam ispričaju kako su te zločine proživeli, jer ih nisu preživeli, ni Aleksandar, ni Đorđe, ni Radoman – rekao je Vučić.

Potom je pitao Kamberija, ali i Albina Kurtija, gde su sada ubice Aleksandra, Đorđa i Radomana.

-Devedesetih su na Kosovu počinjeni teški ratni zločini. Srpska javnost mora da zna za pokolje nad Albancima 1999. godine, raširenu kampanju terora, uključujući i masovna ubistva. Ratni zločini su naređeni i sprovedeni od strane državnih struktura Srbije –  rekao je Kamberi na sednici Skupštine.

Po njegovim rečima, na zahteve Kurtija u dijalogu u Briselu, Srbija je odgovorila vojnom vežbom u koju je uključeno više od 10.000 vojnika i zatražio od Vučića da se ogradi od politike Slobodana Miloševića i njegovih nedela na Kosovu.

Kamberi je ocenio da Srbija sistemski radi na minorizaciji manjina na svojoj teritoriji i to posebno albanske manjine.

Po njemu je „logično da Albanci sa juga imaju isti status kao Srbi na Kosovu“.

Vučić ga je potom pitao koliko je Srba, kojih u Bujanovcu ima oko 40 odsto, u opštinskoj vlasti.

-Nema nijednog, zato što vam se gadi srpska zastava i prisustvo srpskog čoveka u zgradi Opštine. I vi ćete da nam držite predavanje o tome kako treba da se odnosimo, odnosimo se fer i pošteno. Koliko je policajaca Albanaca, a koliko Srba u lokalnoj vlasti, što to ne kažete ambasadorima – poručio je.

Rekao je i da je uvek pozivao na kompromis, a do to nije čuo u Kamberijevom govoru.

-Mogli ste da čujete da mi Srbi nikada nismo bili ni sveci, ni zločinci. Od vas nikada nismo čuli da ste vi činili zločine. Mi smo zločinci, a vi ste anđeli nebeski? Teško mi je da u to poverujem – rekao je Vučić.

Konstatovao je da za srpske žrtve nije bilo pravde i da je neće ni biti.

Naglasio je da je suština u tome što je Kamberi rekao da je „Srbija ubijala decu“

– Oni hoće da u udžbenike i istorijske knjige uđe da je Srbija ubijala decu, a ne zločinci – rekao je Vučić.

U Skupštini Srbije u toku je posebna sednica na kojoj predsednik Vučić izveštava poslanike o situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine.

On je, pored ostalog, rekao da  nije vreme za prevelika očekivanja, nego vreme za suočavanje sa realnošću koja nas okružuje.

Poručio je da zamrznuti konflikt ne odgovara Srbiji, jer zapadne sile svoj stav o Kosovu neće promeniti i da je kompromis jedino rešenje, ali da ne vidi kako bi to kompromisno rešenje izgledalo.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *