Kamberi Vučiću: Sklopi prijateljstvo sa Albancima

Bujanovac, 23. jun 2021. Da bi se stvorili uslovi za uspostavljanje poverenja između Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i države Srbije potrebno je da vlada pokaže političku volju za integraciju albanske zajednice, poručio je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

Po njegovim rečima, Srbija se na to obavezala u tri sporazuma koje se odnose na tri opštine na jugu zemlje.

Citirajući Dimitrija Tucovića, Kamberi je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „napravi prijateljstvo sa Albancima“.

-Pasivizacija prebivališta koja se sprovodi sa ciljem smanjivanja broja Albanaca, mora odmah da bude obustavljena, a svim Albancima koji su ovom diskriminatorskom merom izgubili građanska prava, ista treba vratiti – rekao je Kamberi juče u Skupštini Srbije.

On je tražio i proporcionalnu zastupljenost Albanaca u pravosuđu, policiji, državnim i drugim institucijama od javnog značaja.

-To je takođe test demokratizacije ove države – rekao je Kamberi.

Uz neophodnost ekonomskog oporavka regiona, dodao je, udžbenici, nostrifikacija diploma, službena upotrebe jezika i simbola, takođe su pitanja koja zahtevaju zadovoljavajući odgovor.

Kamberi je ustvrdio da je Srbiji neophodna decentralizacija i regionalizacija zbog etničke šarolikosti.

-U ovom procesu bi zvaničnom Beogradu trebalo da bude logičan zahtev Albanaca za istim statusom koji Srbija traži za Srbe na Kosovu – kaže poslanik.

Dodao je da je neophodno da se dekonstruiše stereotip o Albancima kao kriminalnom, remetilačkom i terorističkom faktoru.

Za sve ovo je potreban dijalog u kontinuitetu, a mišljenja sam da pre dogovora sa Kosovom, Srbija treba da ima dogovor sa Albancima koji žive u unutar njenih teritorija – poručio je Kamberi na sednici na kojoj je Vučić predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *