Sukob interesa na konkursu za NVO, 2.000 evra za organizacije zaposlenih u Opštini

Izvod iz APR NVO Ganija Alijia

Bujanovac, 25. jun 2021. – Dve organizacije civilnog društva, čiji su osnivači zaposleni u lokalnoj upravi, dobile su na konkursu Opštine Bujanovac po 120.000 dinara, što predstavlja klasičan sukob interesa i otvara mogućnost korupcije. Zbog toga predstavnici nekoliko NVO iz Bujanovca traže da se ovaj konkurs poništi.

Udruženja koja vode radnici Opštine su „Vlera Lugina“ čiji je zastupnik Gani Aliu, zaposlen u Odeljenju za finansije, i „Budućnost“ čiji je osnivač Gezim Murati, zadužen za skupštinske poslove, koja su prema „Predlogu odluke za finansiranje NVO“ dobile svaka po 1.000 evra u dinarima.

U pravnim aktima Opštine Bujanovac nije izričito definisano ko može da učestvuje na konkursima, pa tako u konkretnom slučaju nisu prekršene pravne, ali jesu etičke norme.

Dragan Đorđević, predsednik Odbora za ljudska prava iz Niša, koji se dugo bavi problematikom (zlo)upotrebe javnog novca, kaže za Bujanovačke da je vrlo indikativno to što je jedna od organizacija (Vlera Lugina) osnovana uoči samog konkursa:

-Problem je što se ovde preko javnog ostvaruje lični interes, jer postoji mogućnost da radnik opštine utiče na dodelu sredstava. Ako nigde nije definisano da radnik opštine ne sme da učestvuje na opštinskim konkursima onda slučaj Bujanovca pravno nije nezakonit, ali jeste etički – kaže Đorđević.

On dodaje da sličnih primera ima širom Srbije, gde stranački funkcioneri osnivaju nevladine organizacije kako bi stranke i pojedinci preko njih došli do javnog novca.

Sličnog je mišljenja i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

-To što se desilo u Bujanovcu dešava se u čitavoj Srbiji jer zakonski nije definisano ko i pod kojim uslovima može da učestvuje na konkursima koje raspisuju lokalne samouprave ili državne institucije. Za razliku od Srbije, ova oblast jasno je definisana u EU, gde su ovakve stvari nemoguće- kaže Jovanović.

Lokalni NVO aktivisti sa kojima smo razgovarali, među kojima su pripadnici sva tri dominantna naroda u Bujanovcu, ogorčeni su ovakvim postupkom komisije, ali nisu želeli da javno govore o tome.

Složni su, međutim, u zahtevu da se poništi konkurs.

Osnivač Gezim Murati

Sali Salihu, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac, zamoljen da prokomentariše činjenicu da su novac dobile organizacije zaposlenih u lokalnoj samoupravi, kratko je odgovorio:

-Nenam sa tim ništa, obratite se predsedniku komisije!

Predsednik komisije Bedžet Selimi takođe je zaposlen u Opštini.

Podsetimo, posle pisanja Bujanovačkih o sukobu interesa u Komisiji za dodelu sredstava sportskim klubovima, predsednik komisije je podneo ostavku na to mesto.

Kasnije sproveden konkurs je poništen zbog nezakonite raspodele novca, takođe posle pisanja Bujanovačkih.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *