Bosilegrad u vrhu po broju vakcinisanih, Zaharijev kao šofer, imunizacija na pašnjacima i livadama

Bujanovac, Bosilegrad, 25. jun 2021. (Foto FB)-Svaki stanovnik opštine Bosilegrad mogao je vakcinu protiv korone da primi u svojoj kući, a medicinske ekipe koje su išle od naselja do naselja vozio je i predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Zato što je većina stanovništva po brdskim naseljima nemoćna i stara došlo se na ideju da se angažuju mobilni medicinski timovi koji su išli od sela do sela, prenose Južne vesti.

Predsednik opštine Zaharijev kaže da je ideja bila njegova i da je u realizaciji učestvovao od organizacije vozača do obezbeđivanja obroka, ali da ipak sve zasluge za uspešnu vakcinaciju pripadaju lekarima.

-Najlepše i najvažnije od svega je da je odlazak svakom čoveku omogućio mini sistematski pregled, razgovor sa lekarima, na terenu smo našli mnogo ispuštenih ljudi, onda smo slali kola iz Opštine da odu u Dom zdravlja na dalju dijagnostiku. Ja sam šofer i deo ekipe, glavni su doktori na terenu – kaže Zaharijev.

Koordinatorka za imunizaciju, doktorka Dragana Dimitrov kažeda skoro sva sela imaju svoju ambulantu ili mesnu zajednicu, ali da je većina stanovnika stara, nemoćna ili zauzeta stokom po brdima, pa nisu bili u mogućnosti da dođu.

– Mi smo i u početku išli na kućnu adresu, ali samo kada dobijemo spisak od eUprave, onda pozovemo ljude i oni nam objasne gde žive. Zato smo posle i nastavili da idemo – kaže Dimitrova.

Prema njenim rečima, u nekim selima je vakcinisano preko 90% stanovništva, a negde i 100%.

-Imali smo vakcinaciju i na livadama i na pašnjacima jer je sam narod tako izrazio želju, odgovaralo im je tako da bi pazili na stoku. Snalazili smo se kako smo znali i umeli. Tri ekipe smo imali na terenu, imali smo ekipu u Domu zdravlja – nije funkcionisalo po sistemu izabranog lekara, nego je svaki lekar radio sa svim pacijentima. Nekad smo i do 21 sat bili na terenu, ali je tako moralo – priča Dimitrova.

Dodaje da se ispostavilo da mnogi ljudi dugo nisu išli kod lekara i nisu imali adekvatno lečenje i terapiju, pa je dobra strana izlaska na teren to što je svaki čovek dobio uvid u svoje zdravstveno stanje.

Prema njenim rečima, lekari su obišli sva sela i u toku je revakcinacija, ali se i ona privodi kraju.

U samom Bosilegradu, kaže, žive uglavnom mladi ljudi, a procenat vakcinisanih smanjuju i studenti i oni koji rade u Bugarskoj.

Podsetimo, prema rečima državnog sekretar Mirsada Đerlaka, sa 58% vakcinisanih građana Bosilegrad je u samom vrhu u Srbiji, nakon Priboja i Niša.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *