Arifi i „Komunalac“ složni: Nismo krivi za vodu, deponiju i smeće, ali rešićemo probleme (foto i video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. jul 2021. U direktnom razgovoru sa meštanima nekoliko sela u bujanovačkoj opštini, koji su danas protestovali ispred zgrade Opštine zbog višednevne nestašice vode i požara na deponiji, predsednik opštine Nagip Arifi poručio je se vodosnabdevanje već normalizuje nakon što su uvedene restrikcije i otklonjen veliki kvar koji je otkriven tek u četvrtak. Početkom nedelje, međutim, Arifi je tvrdio da JP „Komunalac“ radi sa 100 odsto svojih kapaciteta, te da vode nema isključivo zbog prevelike potrošnje i zloupotreba.

-Situacija je danas bolja nego juče, a u JP „Komunalac“ rade sve što je u njihovoj moći. Hoćemo da rešimo problem sa vodosnabdevanjem za sve građane bez obzira na nacionalnost. Ako zloupotrebu vode smanjimo, neće biti problema ni u jednom selu, osim Oslaru i Božinjevcu, jer je tamo potrebno da profunkcioniše buster stanica, na čemu ćemo raditi – rekao je Arifi okupljenima u Domu kulture.

Nezadovoljni građani su protestovali ispred Opštine nešto više od dva sata čekajući da Arifi dođe među njih, nakon čega su se svi zajedno uputili u Dom kulture.

Jedan od organizatora protesta, predsednik Mesne zajednice Božinjevac Dalibor Tasić, izneo je na tom sastanku, pored vodosnabdevanja, čitav niz problema sa kojima se suočavaju Božinjevčani i od Arifija dobio obećanje da će se rešavati sve što je u nadležnosti lokalne samouprave već ponedeljka.

Po pitanju vode, dogovoreno je da predstavnici Opštine i mesne zajednice zajedno odu u EPS, kako bi se konačno obavilo priključivanje na elektro-mrežu već instalirane buster stanice.

Znatno oštriju diskusiju sa predsednikom i direktorom „Komunalca“ Ruždijem Halilijem imali su žitelji Rakovca zahtevajući hitno rešavanje situacije na gradskoj deponiji, koja svakodnevno gori nekoliko nedelja unazad.

-Pored vode, za život je potreban i vazduh, a deca u Rakovcu, Bujanovcu i okolnim mestima ga nemaju, jer je otrovan dimom sa deponije. Dođite uveče u naše selo da se uverite – ne može da se diše – rekao je potpredsednik tamošnje Mesne zajednice  Dejan Ljubisavljević.

Odgovornost za paljevine na deponiji Halili je ponovo svalio na sakupljače sekundarnih sirovina, rekavši da oni čak napadaju i radnike komunalnog preduzeća, za šta ima dokaze, a da je sve prijavljeno policiji.

-To su samo izgovori. Vi palite, jer nemate više gde da odlažete smeće. Uz to ste nam uzurpirali njive za deponiju. Nijedno obećanje niste ispunili – poručili su Rakovčani, a Halili je ove navode negirao.

Sva Halilijeva objašnjena u vezi deponije građani su odbacili nazivajući ih pukim izgovorima.

-Ako neko pali deponiju vi treba to da sprečite. Da postavite obezbeđenje, pozovete policiju, šta god treba, to je vaša nadležnost, to je samo do vas. Isto kao i smeće na ulicama i puni kontejneri. Ako nemate dovoljno kontejnera praznite ih češće, a ne da psi lutalice raznose smeće i napadaju decu – poručio je Bujanovčanin Dušan Stošić.

Arifiju su se obratili i meštani Ljiljanca i Žuželjice, koji su istakli višegodišnje probleme sa vodosnabdevanjem.

Dobili su obećanje da će lokalna samouprava preduzeti sve što je u njenoj nadležnosti – za Žuželjicu se čeka drugi projekat za buster stanicu, jer je za prvobitni utvrđeno da nije adekvatan zbog podzemnih voda.

Meštani Ljiljanca treba da smanje nenamensko trošenje vode za piće, odnosno zalivanje plastenika, jer buster, kako je rekao predsednik opštine, već imaju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *